Kiállítások a Boksayban

Múzeumok nemzetközi napja

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

A múzeumok nemzetközi napja alkalmából nyitotta meg a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum ünnepi képzőművészeti kiállítását.

Egy hónapon keresztül megtekinthetik az érdeklődők a Kárpátaljához köthető ismert festőművészek számtalan alkotását. Többek között látható itt Munkácsy Mihály alkotása, valamint olyan művészek képei, mint Révész Imre, Iványi Grünwald Béla, Thorma János, Mousson Tivadar, Roskovics Ignác, Erdélyi Béla, Boksay József, Glück Gábor.

A kiállítás megnyitóján Erfán Ferenc múzeumigazgató elmondta: a körülbelül százhúsz kiállított mű jól tükrözi a felsorolt alkotók munkásságát, akik mindannyian köthetők a mai Kárpátalja területéhez. A megnyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével többek között Brenzovics László, a megyei tanács és a KMKSZ alelnöke, Jurij Hleba, a megyei kulturális főosztály vezetője, Magyar László, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke, Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Festőszövetség kárpátaljai szervezetének elnöke, az ungvári magyar konzulátus képviseletében Viczián Tamás első beosztott konzul, valamint ismert kárpátaljai képzőművészek.

Egyben megnyitották a Gyergyószentmiklósról származó, ma Budapesten élő Miklós Hajnal festőművésznő munkáit bemutató kiállítást is, amely a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának támogatásával jött létre. Festményeiről Miklós Hajnal a következőket mondta: "Én a jelenléttel, a pillanattal foglalkozom, azt szeretném megörökíteni a képeimen."

Az ifjú művésznő az erdélyi Gyergyószentmiklóson született, 2006-tól vannak egyéni kiállításai. Pályája kezdetéről a következőket árulta el: "Nagyon későn, érettségi után kezdtem festeni. Felvettek a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol festészetet tanultam és 2006-ban végeztem. Jelenleg Magyarországon élek, de ez nem végleges, úgy érzem. Mindig haza húz a szívem, mindenki otthon van, a szüleim, a testvérem, mindenki. Ez a hazavágyódás látszik a képeimen is."

Badó Zsolt