Lesz-e ukrán Las Vegas?

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

A Legfelsőbb Tanács múlt pénteken törvényben tiltotta be az ország területén a szerencsejáték-üzletet. A tilalom addig marad érvényben, amíg nem fogadják el a szerencsejátékok különleges övezetekben történő engedélyezéséről szóló jogszabályt.

A szerencsejátékokat betiltó törvényt megsértő vállalkozások nyolcezer minimálbér összegének megfelelő bírsággal és a játékberendezés elkobzásával sújthatók, a szerencsejátékon szerzett nyereséget pedig kötelesek befizetni az állam javára.

A tiltó törvényi rendelkezés alapján mostantól nem csupán a hazárdjátékok üzemeltetői, hanem azok résztvevői is felelősségre vonhatók. A jogszabályi tiltás nem terjed ki az állami lottóra, a sportfogadásokra, illetve az olyan pénzdíjjal járó játékokra, mint például a biliárd vagy a bowling.

A kérdés most már csak az, Viktor Juscsenko államfő aláírja-e a jogszabályt. Az ukrán pénzügyminisztérium 2009. május 7-én kormányutasításra felfüggesztette az ország valamennyi játéktermének működési engedélyét azt követően, hogy előző éjszaka kilencen vesztették életüket a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk egyik játéktermében kiütött tűzvészben. (Kárpátalja/MTI)