Letelepedés nélküli állampolgárság a Fidesz programjában

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

A kettős állampolgárság ügye is szerepel a Fidesz európai parlamenti választási programjában.

Az Igen, Magyarország többre képes című, 280 oldalas dokumentum a schengeni övezeten kívül rekedt határon túli magyarokkal kapcsolatban alapvetően úgy véli, hogy a szomszédos országokban élő magyarok minél egyszerűbb beutazása Magyarországra és az unióba elsősorban magyar kormányzati akarat kérdése. Szerintük a zökkenőmentes vízumkiadás és határátlépési feltételrendszer kialakítása, valamint az ehhez kapcsolódó, az utazókat terhelő költségek kompenzációja jól működő kormányzat esetén elérhető.

Másrészt úgy vélik, hogy az unión kívül élő két, határon túli magyar közösség, a Vajdaság és Kárpátalja esetében a különböző uniós megfontolások (diszkrimináció tilalma) miatt az állampolgárság legegyszerűbb rendezése az egyéni kérelemre megadott honosítás, azaz a "kettős állampolgárság". A Fidesz programjában azt írják, hogy a letelepedés nélküli állampolgárság megadásának - egyéni kérelem alapján - "a szocialista propaganda állításaival szemben" nincs sem nemzetközi jogi, sem uniós akadálya, ez továbbra is tagállami kompetencia.

A Fidesz fontosnak tartja azonban, hogy az állampolgárság megadása mellett olyan ösztönző rendszer épüljön ki, amely segíti a jövendőbeli magyar állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok szülőföldön maradását. Hangsúlyozzák azt is, hogy erre a problémára a végleges megoldást Szerbia és Ukrajna majdani uniós, illetve Schengen-tagsága hozza majd meg. (Kárpátalja/MTI/netriport.hu)