Megcsapolták a gázolajvezetéket

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

A Nagybereznai járásban egy társaság megcsapolta ugyanazt a gázolajvezetéket, amelynek törése januárban jelentős környezeti károkat okozott Csontoson (Kosztrinón) és körzetében

A Prikarpat-Zahidtransz vállalat Szamarából Magyarországra irányuló gázolajvezetékén hétfő hajnalban érzékelt nyomáscsökkenést a közeli továbbítóállomás diszpécsere. A karbantartók balesetet sejtve azonnal megkezdték a rendszer átvizsgálását, ám csőtörés helyett egy társaságra bukkantak, amely a nagybereznai járási Hajasd (Voloszjanka) és Erdőludas (Husznij) települések között - a magyar határtól kb. 75 kilométerre - éppen gázolajat csapolt a vezetékből.

A riasztott rendőri erők a helyszínen őrizetbe vettek egy 49 éves, nagyszőlősi járási férfit, aki egy Ford Transit furgonnal éppen el akart menekülni a helyszínről. A közeli útvonalakon két gépkocsiban további két elkövetőt is elkaptak.

A járművekből a megcsapolás tárgyi bizonyítékai is előkerültek: többek között 200 méternyi gumicsövet, nyomásmérővel ellátott csapokat és szelepeket, illetve számos műanyag kannában összesen két tonna gázolajat is találtak. A rendőrség feltételezi, hogy az elkövetők több tettestársának sikerült elmenekülnie.

Mint emlékezetes, idén januárban ugyanezen a vezetéken - a kárpátaljai Csontos (Kosztrino) község szomszédságában - jelentős környezeti károkozással járó csőtörés történt, ami nagy valószínűséggel szintén illegális megcsapolás eredménye volt.

pp