"Törd meg kenyered az éhezőkkel"

Jótékonysági koncert Munkácson

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

A munkácsi Szent Márton Székesegyházban a fenti gondolat jegyében május 17-én jótékonysági koncertre került sor a négy történelmi egyház kórusainak részvételével. A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Majnek Antal fővédnökségével zajló rendezvényen befolyt adományokból a munkácsi szegények étkeztetését támogatják.

A rendezvényt Majnek püspök nyitotta meg, megköszönve mindenkinek, hogy eljött erre a nemes céllal szervezett koncertre a Tours-i Szent Mártonról elnevezett székesegyházba. Szent Mártonról - aki már több száz éve Munkács városának védőszentje is - a püspök atya elmondta: "Az Úr Jézus koldus képében térítette meg Mártont, a római katonát... Márton nemes viselkedése üzenet számunkra is: a segítségnyújtásé, a szolidaritásé, melyet ezúttal a jelenlévők is gyakorolhatnak az elesettek érdekében. Fizetség érte a "mennyei" zene és muzsika, melyet a történelmi egyházak kórusai adnak elő."

Szvirida János munkácsi karnagy, a rendezvény főszervezője mutatta be a kórusokat és ismertette a fellépési sorrendet. A történelmi egyházak képviseletében fellépett a Munkácsi Római Katolikus Egyház gyermekkórusa (karnagy: Szvirida János), a Görög Katolikus Egyház kórusa (vezényelt Bilinec Olga), a Református Egyház kórusa (karnagy: Fazekas Sándor), valamint az Ukrán Pravoszláv Egyház kórusa (vezényelt: Berec Natália). Ezenkívül meghívott vendégként fellépett még a Görög Katolikus Egyház oroszvégi templomának kórusa (vezényelt Tarnoveckij Igor), valamint egy vonós kvartett (vezető: Dobos Szergej).

halász