Nem vehetik el a lakásokat a bankok

2009. május 29., 10:00 , 437. szám

A bankoknak tilos elárverezniük az adósok lakásait - így döntött múlt csütörtökön a Legfelsőbb Tanács.

A szóban forgó törvény azokra a lakásokra és lakóházakra vonatkozik, amelyeket hitelfelvétel céljából terheltek meg jelzáloggal. A rendelkezés kapcsán egyetlen korlátozás létezik: a szóban forgó ingatlannak a hitelfelvevő állandó lakhelyéül kell szolgálnia. A törvény a válság végéig marad érvényben, azt pedig, hogy a krízis mikor ér véget, a Miniszteri Kabinet mondja majd meg (!).

A törvény akkor lép hatályba, ha azt az államfő is aláírja, megfigyelők szerint azonban Viktor Juscsenko a közelgő választásokra való tekintettel egyszerűen nem teheti meg, hogy ne írja alá a jogszabályt.

A bankárok érthetően bírálják a parlament döntését. "Eddig csak azokkal a hitelezőkkel voltak problémáink, akik nem tudtak fizetni, most viszont megjelennek majd azok is, akik nem akarnak fizetni - mondta Vaszil Gorbal, az Ukrán Nemzeti Bank Tanácsának tagja. - A koalíció álláspontja egyébként is furcsa: azt szeretnék, ha mindenkinek visszatérítenék a betéteit, s hogy a hiteleket se térítse meg senki. De ilyen nincs."

A törvényt a legnagyobb kormánypárt, a BJUT néhány politikusa szerint is pontosítani szükséges. Parlamenti képviselőik úgy vélik, a törvény célja az volt, hogy megvédje a lakosságot az adósságbehajtóktól, de az sem engedhető meg, hogy a bankok szenvedjenek kárt a rendelkezés miatt. szcs