Koson

2009. június 12., 10:00 , 439. szám

Az autóbuszban utazva arra figyeltem fel, hogy a Makkosjánosi központjában található útkereszteződésben egy táblán a balra mutató nyíl mellett a KOSON felirat látható. Nocsak, gondoltam, a leleményes makosjánosiak a borház mellett egy újabb helyi látványosságot találtak ki, netalán a közelben a koson való lovaglást ajánlják az érdeklődőknek? Azonban a végcélhoz, Mezőkaszonyhoz közeledve a községhez vezető letérőnél ismét csak találkoztam az ominózus felirattal. Ekkor döbbentem rá, hogy szülőfalum, az egykori mezőváros nevét írta így fel a közútfenntartó nagyhatalom!

Megkérdeztem a menetrend szerinti buszjárat általam régóta ismert sofőrjét, Csabát, tudja-e, merre van Koson. Ő úgy gondolta, hogy talán Szlovákiában. Mikor megtudta, hogy az általa naponta többször megjárt Mezőkaszonyról van szó, csak ámult-bámult. Majd keresetlen szavakkal megemlítette a sok pihent agyú útfelügyeleti mérnököt...

A mezőkaszonyiak sem találták viccesnek, hogy valakik önhatalmúlag így elferdítették lakóhelyük nevét. Mint Sári néni mondja, rég nem látott rokonai, akik már vagy 10 éve nem voltak idehaza, talán meg sem találnák, ha a tábla alapján próbálnának tájékozódni.

A felháborodott helyiek szerint koson azt kellene lovagoltatni, aki ezt így kitalálta.

baráth