Végül is mennyibe kerül az útlevél?

2009. június 12., 10:00 , 439. szám

A Beregszászi Járási Tanács legutóbbi ülésén felolvasták a beregszászi járási rendőrség írásos válaszát a tanács korábbi megkeresésére, mellyel a KMKSZ-frakció kezdeményezésére fordultak hozzájuk az útlevél kiállításáért fizetendő kötelező illetékek kapcsán.

A levélből kiderül, hogy állami illetékként 170 hrivnyát, a Miniszteri Kabinet 2009. 01. 28-i rendelete értelmében további 150 hrivnyát, információs és egyéb szolgáltatásokért pedig még 23,38 hrivnyát kell fizetniük azoknak, akik ki akarják váltani útlevelüket. Az úti okmány kiállításának kötelezően befizetendő díja tehát összesen 343,38 kopijka ... volna. A levél azonban nem ezzel ér véget, hanem egy némileg furcsa mondattal, miszerint az útlevél kiváltásával kapcsolatos befizetésekről a járási útlevélosztály tablóján kifüggesztett információból tájékozódhatunk.

Nem csoda, ha a levél felolvasása után a teremben ülő képviselők némelyike döbbenten kérdezte meg szomszédjától, hogy akkor ő miért fizetett az úti okmányért mintegy ötszáz hrivnyát. Valaki némileg cinikusan megjegyezte, hogy a különbözetet a rendőrségnek, a rendvédelmi alapba fizetjük be "önkéntesen"...

Az ülést követően lapunk munkatársa elzarándokolt az útlevélosztályra, hogy saját szemével lássa a kifüggesztett tájékoztatót. A levélben szereplők mellett további három fizetési tételre bukkantunk azon a bizonyos információs "sztenden". Az első: BF Pravoporjadok (szabad fordításban: Jogrend Jótékonysági Alap) -30 hrivnya. A második: egy bizonyos ukrán biztosítótársaság számlájára befizetendő biztosítási díj - 75 hrivnya. A harmadik: "консультаційні послуги з підготовки документів" (konzultációs szolgáltatások okmányok előkészítéséhez) - 26,70 hrivnya. Ez összesen további 131,70 hrivnya befizetést jelent, amelyekkel együtt az útlevél teljes "ára" 475,08 hrivnya, azaz valóban megközelíti az 500 hrivnyát.

A szóban forgó tájékoztató semmiféle információt nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az utóbbi három tétel befizetése ugyancsak kötelező-e.

szcs