Elsősegély

2009. június 19., 10:00 , 440. szám

Berci ötödik születésnapjára komoly ajándékot kap. Egy kéken-lilán csillogó kerékpárt. De nem ám olyan dedósoknak való taligát! Hanem valódi "hegyi" bringát! Igaz, hátul még két segédkerék támasztja ki a biztonságos közlekedés érdekében.

Természetesen - kéri, követeli - azonnal irány a ház előtti betonjárda. Próbamenet. Csetlés-botlás. De néhány nap múlva már egészen jól boldogul.

A kétkerekű iránti szerelme egyre mélyül. Le se szállna a nyeregből.

És pucolja, fényesíti. Legszívesebben a küllők csiszolgatásával bíbelődik.

Menne a térre, a parkba. Akár esik, akár fúj. Szipog, pityereg, amikor megtudja: a bicajt az oviba azért mégse viheti magával. Arra azonban rábírja anyját, hogy amikor délutánonként érte megy, hozza a biciklit is. Anyja meg is teszi. Az óvoda egészen közel van. És Berci, csoporttársai elismerő pillantásainak kereszttüzében, büszkén, kipirosodott arccal tekeri lendületbe a járgányt.

Három hónap múlva, egy verőfényes vasárnap délelőtt fontos esemény történik. Apa szerszámot ragad és leszereli a két segédkereket. A fiú izgatottan nézi. Homlokán néhány izzadságcsepp is lepereg, amikor először lovagolja meg "mankók" nélkül a vaspóniját.

Fránya dolog az egyensúly megtartása. Egyszeriben szokatlan lesz a kormányzás is. A nagy koncentrálásban gyakran a pedálokat sem találja. Esések, huppanások. Kék-zöld foltok, karcolások.

De Berci bebizonyítja, hogy legény a gáton, azaz a vázon. Egy hét múlva már nem dülöngél jobbra-balra, keményen tartja az irányt és lábletétel nélkül oldja meg a merészebb kanyarodásokat is.

Közben a bringa felszereltsége mindenféle extrával gazdagodik. A csengő mellé rézduda kerül. Előre-hátulra elemmel működő piros villogó. Kitámasztó a parkoláshoz. A hátsó csomagtartóra fémkosár a labda, a pisztoly, a "túlélési csomag"(üdítő, keksz), egyéb létfontosságú muníció számára. A kormányrúdhoz rögzítve egy másik kisebb, műanyag tartó, benne pedig barna neszesszer - egykor apa villanyborotváját rejtegette - elsősegélydobozzá avanzsálva. Apa autójában is van ilyen! A neszesszerben: kis géztekercs, játék lázmérő és injekciós tű, zacskó színes cukorka (orvosság), üvegcsében erős tea (jód), ragtapasz.

Szokásos vasárnap délutáni program. Fagyizás, napfürdőzés a téren. Berci sietve nyalja a jeges édességet. Hisz várja a bicaj! Nekilendül. Ám egy kört sem tesz meg és bekövetkezik a karambol. Elnézi, elméri a távot és már hiába fékez kézzel-lábbal. Nekigurul egy középkorú nő sarkának. A néni felszisszen. Visszafordul. De a baleset egyáltalán nem súlyos. Sem karcolás, sem erősebb ütés. Leheletnyi koccanás csupán.

Berci az első ijedelem után lepattan az ülésről. A kétkerekűt kitámasztja.

- Néni, néni! Várj!

Kapkodja a neszesszerből a "jódot", a gézt. Leguggol és buzgón rakja a teás pakolást az asszony sarkára. Ahogyan tőle telik. Át is kötözi. Vissza a dobozhoz. Válogat a színes drazsék (pirulák!) között.

- Ne félj, néni! Berci meggyógyít! Ezeket gyorsan nyeld le!...

Gerzsenyi András