Marad a lakat a játéktermeken

Kaszinótörvény

2009. június 19., 10:00 , 440. szám

Múlt péntektől újra, ha lehet, még inkább bezárult a játéktermek ajtaja Ukrajnában, miután az ukrán törvényhozás másodjára is elfogadta, s ezzel véglegesítette a hazárdjátéktermek betiltásáról rendelkező törvényt, amelyet Viktor Juscsenko elnök egy héttel korábban megvétózott.

A kijevi honatyák azt követően döntöttek a szerencsejáték-automatákat üzemeltető cégek bezárásáról, hogy májusban tízen meghaltak egy kijevi játékteremben gyújtogatás miatt keletkezett tűzben.

Juscsenko arra hivatkozva tagadta meg a Legfelsőbb Tanács határozatának aláírását - amely egyébként a híresztelésekkel ellentétben nem tiltja az állami lottót és a sportfogadást sem -, hogy a játéktermek bezárása csaknem 200 ezer munkahely megszűnését, illetve a GDP 21 százalékos csökkenését eredményezné. Alkotmányos aggályok is felmerültek a parlament döntésével kapcsolatban, hiszen sérült a munkavállalóknak munkahelyük szabad megválasztásához való joga, s a játéktermek tulajdonosainak jogai is csorbultak, amennyiben súlyos károk érik őket a törvények változása miatt.

A honatyákat azonban a jelek szerint sem a gazdasági mutatók alakulása, sem a szerencsejáték üzletágban dolgozók tüntetései nem hatották meg, amikor múlt csütörtökön ismét igennel szavaztak a törvényre; a szóbeszéd szerint azért nem, mivel az ügy hátterében valójában nem a polgári erkölcsök védelme, hanem a különböző gazdasági csoportok összecsapása állhat az ukrán szerencsejáték-piac uralásáért. Tény, hogy a jelenlegi tiltás addig marad érvényben, amíg a parlament el nem fogadja az új, az ígéretek szerint az eddiginél sokkal szigorúbb törvényi szabályozást, amelynek azonban egyelőre az alapelvei sem ismertek.

Hogy ez a gazdasági harc Kárpátalján egészen pontosan mit jelent, azt csak sejthetjük, a tények azonban sokatmondóak: a megyében játéktermek üzemeltetésével foglalkozó 36 vállalkozás közül csupán nyolc kárpátaljai. Kárpátalja területén hivatalosan 346 játékterem működött, a mostani eseményeket kiváltó kijevi tűzeset után megindított ellenőrzések ugyanakkor további 94 engedély nélkül működő intézményt fedtek fel.

Hogy a kényszerszünet alatt mi történik a játéktermekben? Ezzel kapcsolatban a legvadabb pletykák kaptak szárnyra az elmúlt napokban éjszakai "nyitva tartásról", a tiltó rendelkezések semmibevételéről, de érthető módon az érintettek, azaz a játéktermek tulajdonosai és alkalmazottaik nem kívánnak nyilatkozni ez ügyben.

Annyi bizonyos, hogy számos kisebb, bérelt helyiségben üzemelő játékteremben máris lehúzták a rolót, a még mindig színes ábrákkal díszített utcai portálokban és bejárati ajtókon egyre gyakrabban jelenik meg a "Kiadó" tábla. Ugyanakkor a nagyobb tőkével, esetleg hálózatban működő tulajdonosoknak a jelek szerint eszük ágában sincs bedobni a törülközőt.

Ungváron az egyik játékbarlang előtt elhaladva fényes nappal azt láthattuk, hogy az ajtó egyik szárnyán a "Zárva" tábla díszeleg. A másik, nyitott ajtószárnyon keresztül azonban be lehetett látni a félhomályos helyiségbe, ahol a cigarettafüstben villódzó játékautomaták között sötét árnyak mozognak. Ez persze extrém példa és távolról sem általános. Tény viszont, hogy a nagyobb játéktermeket továbbra is őrzik, s napközben helyén van a személyzet - vagy legalábbis annak egy része, azaz tulajdonosaik teljes harckészültségben várják, mikor láthatnak ismét munkához.

Hogy mikor ér véget ez a szerencsejáték-válság, azt ma még senki sem tudná megmondani, a játékstop áldásos hatásai azonban máris érzékelhetők. A tanév utolsó napjaiban többen felfigyeltek arra, hogy olyan diákok is megjelentek a foglalkozásokon, akik korábban jobbára szorgosan kerülték az iskolát. A sokat tapasztalt pedagógusok érthetően gyanakvó kérdéseire, hogy minek köszönhetik a "váratlan" látogatást, egynémelyik nebuló őszintén bevallotta: "Zárva vannak a játéktermek, unatkozom."

hk