Megújul a határon túli színházak fesztiválja

2009. június 19., 10:00 , 440. szám

Az idei évtől új elnevezéssel, Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja néven rendezik meg a határon túli teátrumok seregszemléjét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban, ahol június 19. és 27. között huszonöt romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai magyar társulat előadását láthatja a közönség.

A névváltoztatás oka, hogy Románia és Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan az Európai Unió tagja, így már nem nevezhetők határon túli színházaknak a teátrumok, ahogy az korábban a fesztivál elnevezésében (Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja) szerepelt - közölte a szervező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója.

Az új név egyben új programot is jelent, hiszen a színházi és bábelőadások mellett show-műsorok, koncertek, kiállítások, népművészeti, illetve kézműves vásár, továbbá gasztronómiai bemutató várja az érdeklődőket.

A fesztiválon fellépő 16 romániai, 5 szerbiai, 3 szlovákiai és a kárpátaljai magyar színház a legsikeresebb darabjait játssza. Így például az Újvidéki Tanyaszínház a Hegedűs a háztetőn, a Révkomáromi Jókai Színház a Szomorú vasárnap, a Szabadkai Népszínház A Gézagyerek, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszász) Az ember tragédiája, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Mesél a bécsi erdő, a Kassai Thália Színház a Cyrano de Bergerac, a Nagyváradi Állami Színház a Kasimir és Karoline, míg a Temesvári Csiky Gergely Színház az Amor Omnia című darabot mutatja be. (Kárpátalja/MTI/fn.hu)