Polibri Munkácson

2009. június 19., 10:00 , 440. szám

Popovics Pál, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola és a Szent István Líceum számítástechnika-tanára, a Zrínyi Ilona Cserkészcsapat parancsnoka magyar könyveket forgalmazó kisvállalkozást alapított, rendszeresen szervez egész hetes könyvvásárokat Kárpátalja magyar iskoláiban. Hogyan indult ez a vállalkozás? - kérdeztük a négy gyermeket nevelő, vállalkozó kedvű tanár úrtól.

- A tanítás mellett a kilencvenes évek közepe óta könyv-, illetve újságtördeléssel is foglalkozom. Így kerültem kapcsolatba a magyarországi STB Kiadóval, amely könyv-nagykereskedelemmel is foglalkozik. 3 évvel ezelőtt felvetették, erdélyi példákra hivatkozva, hogy ne csak tördeljem a könyveket, hanem idehaza próbáljam is eladni. Bizományba adtak egy csomagtartónyi könyvet. Akkor két magyar iskolában rögtön kiderült, hogy van erre igény.

- Sok helyen volt az elmúlt három év alatt könyvvásár?

- Körülbelül húsz munkácsi, beregszászi és nagyszőlősi járási település magyar iskolájában tartottunk mostanáig évi két-négy alakalommal könyvvásárt. Mindenütt pozitív a visszhang, mindenhová visszavárnak. Az iskolákban elsősorban a diákok és a tanárok vásárolnak, de rajtuk keresztül a szülőkhöz és családtagokhoz, rokonokhoz, ismerősökhöz is eljut a hír, akik ugyancsak érdeklődnek.

- Felmerült-e egy állandó könyvesbolt működtetése?

- Magyar könyvesbolt nyitását itt, Munkácson nem tervezem. Nincs hozzá elég tőkém, illetve - legalábbis ahogy én csinálom - könyvekből nem lehet meggazdagodni, pláne könyvesboltot fenntartani. Kiegészítő jövedelemnek jó, de csak ebből a családomat nem lehet eltartani.

Ellenben szeretnék egy mobil könyvesboltot csinálni, rendszeresen megfordulni a magyarlakta településeken, hiszen Kárpátalján csak három magyar könyvesbolt működik, viszont az emberek csupán a könyv miatt nem fognak sok tíz kilométert utazni. Csakhogy ehhez szükséges lenne egy mikrobusz, ami most elérhetetlennek tűnik, de keresem azokat a mecénásokat, akik ebben jó ötletet látnak.

- Nem gondolt még az interneten keresztül történő könyvterjesztésre?

- De igen. Az STB Kiadó most készít egy online könyvesboltot, és ennek lenne egy ukrajnai változata is, ahol a könyvek ára hrivnyában lenne feltüntetve, és onnan lehet majd rendelni. Ez néhány hónap múlva lesz működőképes. Az interneten rendelt könyveket előreláthatóan postán, illetve nagyobb rendelések esetén személyes házhozszállítással oldanánk meg, amit idehaza én intéznék.

- Hogyan keletkezett a Polibri Könyvkereskedés elnevezés?

- Ez a fantázianév eredetileg a Popovics Libri összevonásából keletkezett, de sokféleképpen lehet értelmezni, jelentheti azt is, hogy sok könyv.

- Milyen magyar könyvekre van ma Kárpátalján igény?

- Mindenre, az ártól és a minőségtől függetlenül. Nagyon megy a gyermekirodalom, a drága mesekönyvektől a szép színes albumokon keresztül az egyszerű kifestőkig. A szakácskönyvek is nagyon népszerűek. Nagy meglepetésemre a díszes kiadású nagy művészeti, történelmi albumok, illetve földrajzi világatlaszok is gyorsan fogynak.

- Önnél olcsóbbak a könyvek, mint mondjuk Magyarországon?

- Igen, mert én nagykereskedelmi áron szerzem be, és kevesebb felárat teszek rá, mint a boltok. Egyfajta missziós céllal a számomra fontos szépirodalmi műveknél a legkisebb az árrés. Például ha megvesznek egy Wass Albert-kötetet, az számomra nem anyagi hasznot, inkább örömöt jelent. A többi könyvet is igyekszem elérhetőbb áron adni.

- Mennyibe kerülnek az említett könyvek?

- A legolcsóbbak a gyerekeknek készült kifestőkönyvek, 4 és 7 hrivnyába kerülnek. A nagyobb méretű albumok ára 70-90 hrivnya, a még szebb kivitelűeké ennél is magasabb. A két legdrágább könyvünk a 195 hrivnyába kerülő Nagy földrajzi világatlasz és egy gyönyörűen illusztrált Petőfi-album, amely 200 hrivnya. Gazdag a választék szépirodalmi művekből is, sajnos ezekből kevesebbet vesznek. Wass Albert szerencsére a már említett kedvezmény miatt kivétel. Már vannak Wass Albert-gyűjtők is! Egy Wass-kötet ára 45-50 hrivnya, a két-három kötetes művei ennél drágábbak. Mivel a jövedelmem egy jelentős részét újabb könyvek megvásárlásába fektetem, elmondhatom, hogy a vagyonom nagy része könyvekben van. Eddig több mint 1300 féle könyvet forgalmaztam.

- Kedves olvasóink, ha szeretnének böngészni a sok-sok megvásárolható könyv között, vagy könyvvásárt óhajtanak szervezni az iskolájukban, illetve településükön, jelezzék Popovics Pál tanár úrnak a polibri.konyvek@gmail.com vagy a poppali@gmail.com e-mail címen, illetve a 80-50-9791137-es telefonszámon.

Badó Zsolt