2009. június 26.

2009. június 26., 10:00 , 441. szám

XVI. Benedek pápa Szent Pál-évet hirdetett 2008. június 28-tól 2009. június 29-ig a népek apostola születésének kétezredik évfordulója alkalmából. Tarzuszi Pál születését a történészek Kr.u. 7. és 10. közé teszik. Az emlékévnek kettős célja volt: jobban megismerni és megismertetni Szent Pál alakját és tanítását, valamint imádkozni és dolgozni az egységért.

Szent Pál nem tartozott a Tizenkettő testületéhez, de mégis igazi apostol, s joggal nevezzük őt a nemzetek apostolának, a pogány apostolnak vagy a tizenharmadik apostolnak. Mint hithű, buzgó zsidó ember, ellenséget látott az új hit terjesztőiben, s azok üldözője lett. Életét a Damaszkusz felé vezető úton a feltámadt Krisztussal való találkozás titokzatos, látomásszerű élménye változtatta meg, s ennek hatására lett a keresztényüldözőből Krisztus tanítványa. Szent Pál megtérése nem az ő személyes döntése, hanem Isten különleges beavatkozása. Maga Pál is isteni kegyelemnek tartja azt, hogy Krisztus meghívta őt arra a feladatra, hogy a pogány népeknek hirdesse az evangéliumot. Élete és munkássága azt mutatja, hogy "Istennél semmi sem lehetetlen."

Pál apostol egyházakat alapított mindazokban a városokban, amelyekbe missziós útjai során eljutott. Az Apostolok Cselekedetei beszámol például Pál tevékenységéről Antióchiában, Ikóniumban, Listrában és Derbében. De eljutott Korintusba, Efezusba, a galaták által lakott vidékekre, Filippibe, Kolossze kis városába és Tesszalonikibe, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Olyannyira szívén viselte az általa alapított egyházak sorsát, hogy távozása után leveleket írt ezeknek az egyházaknak. Az efezusi egyház tagjaihoz küldött levelében a következőket írta: "Újuljatok meg lélekben és öltsétek magatokra az új embert" (Ef 4,23-24). Az elmúlt esztendő során talán volt alkalmunk arra, hogy megismerjük Szent Pál személyét, életének eseményeit és tanítását, s ez talán minket is az evangélium hirdetésére fog indítani. Krisztus iránti szeretete pedig talán minket is arra ösztönöz, hogy megújítsuk szeretetünket az Úr iránt.

Amikor a Szent Pál-év végén számvetést készítünk, legfőbb törekvésünk az legyen, hogy megújuljunk lélekben és magunkra öltsük az új embert, s Krisztus éljen bennünk!

A Szent Pál-év ünnepélyes lezárása egyházmegyénkben 2009. június 29-én, hétfőn lesz Királyházán a de. 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében.

Lengyel Donát