Egy lassú gyilkos: a krónikus obstruktív légúti betegség

2009. június 26., 10:00 , 441. szám

Évek óta, hónapokon keresztül köhögök, melynek során köpetet köhögök fel, miközben a könnyebb fizikai munka elvégzésekor is légszomjat érzek. Miben szenvedhetek? - érdeklődik egy munkácsi olvasónk. Kérdését dr. Vaszilenkó-Kiss Anikóhoz, a Beregszászi Járási Kórház belgyógyászához továbbítottuk.

- Éveken át ki-kiújuló produktív, vagyis köpet felköhögésével járó köhögés légúti funkciózavar nélkül is előfordulhat, ilyenkor egyszerű krónikus bronchitisszel, vagyis hörghuruttal állunk szemben. Az említett légszomj viszont arra utalhat, hogy itt egy súlyosabb kórról, az ún. krónikus obstruktív légúti betegségről (COPD-ről) lehet szó, így nagyon ajánlom, hogy olvasójuk mielőbb vizsgáltassa ki magát egy szakorvossal.

- Mit kell tudnunk az említett krónikus obstruktív légúti betegségről?

- A COPD a felnőtt lakosság 4 - 7 százalékát érinti, s megjegyzendő, hogy a nők között valamivel kisebb a gyakorisága, mint a férfiak körében. A halálokok rangsorában pedig világszerte a 4 - 6. helyen áll, s ez az egyetlen vezető halálok, mely egyre növekszik, így várhatóan 2020-ra a 3. leggyakoribb halálokká válik. A krónikus obstruktív légúti betegség a tüdőszövet-károsító gázok és részecskék hatására kialakuló gyulladásos reakció következménye, mely a légzőszervek lassan és fokozatosan súlyosbodó működési zavarához vezet. Az egyszerű krónikus bronchitisztől az is megkülönbözteti, hogy míg az egyszerű hörghurut esetében a nyákmirigy hiperplasia főként a centrális (központi) hörgők falán alakul ki, addig az obstrukció helye elsősorban a periferikus, azaz a kis légutak területe.

A COPD kialakulásában a dohányzás tölti be a legfontosabb kockázati tényező szerepét, ugyanakkor az ebben a betegségben szenvedők 10 - 15 százaléka sohasem dohányzott. Ám ugyancsak kockázati tényezők az akut légúti betegségek, valamint a munkahelyi ártalmak (például a légutak falain leülepedő por belélegzése).

- Melyek a kór tünetei?

- A COPD legfontosabb tünete a legalább két, egymást követő évben fellépő, minimum három hónapig tartó, produktív, vagyis slájmot, köpetet produkáló köhögés, mely nem szív- vagy egyéb tüdőbetegség következményeként jelenik meg. Emellett a kór első tünete lehet a mérsékelt fizikai megterhelés közben fellépő légszomj, a sípoló légzési hang, vagy az erőltetett kilélegzés hosszas volta. Ezenkívül a betegeknél kialakul az ún. hordó-mellkas, azaz a mellkas túltágulása, belélegzés közben pedig az alsó bordaközök behúzódnak, míg az ajkaknál megfigyelhető a szűkítő csücsörítés.

- Miképp diagnosztizálják a betegséget?

- Diagnosztikus értékű a mellkasröntgen, illetve a spirometria, melynek során bele kell fújni egy műszerbe, hogy az kimutassa, mennyire vannak elzáródva a hörgők, továbbá a diffúziós kapacitás mérése (mennyi levegőt tud az ember egyszerre kilélegezni), valamint a vérgáz-analízis.

- Hogyan előzhetjük meg, és miként kezelhetjük a krónikus obstruktív légúti betegséget?

- A megelőzéshez tartozik a dohányzásról való leszokás, az influenza, illetve a pneumococcus baktérium elleni védőoltás, valamint a szervezet immunrendszerében döntő szerepet játszó, s a szervezetbe kerülő kórokozókat megsemmisítő fehér vérsejteket aktivizáló immunstimulánsok szedése. Ami pedig a betegség gyógyítását illeti, sajnos, a gyógyszeres kezelés egyetlen formája sem képes megállítani a légzőszervek működésének a hanyatlását, így a kezelés csak tüneti: enyhíti a panaszokat, és csökkenti a szövődmények kialakulásának a valószínűségét. Hörgőtágító orvosságokat, kontikoszteroidokat, a köpetet feloldó, köptető hatású mukolitikumokat írunk fel a betegeknek, illetve antibiotikumos kezelést, légző-tornát, inhalálást, valamint mellkasi fizikoterápiát alkalmazunk...

- Bár nem tartozik szorosan a témához, ám ugyancsak légzőszervi megbetegedés a H1N1 vírus által terjesztett és a világban járványszerűen terjedő, újfajta, az emberre nézve is veszélyes sertésinfluenza. Mit tesznek a járvány terjedése ellen a Beregszászi Járási Kórházban?

- Kárpátalja veszélyeztetett hely a H1N1 vírus szempontjából, mert nagy forgalom bonyolódik le a határátkelőkön keresztül, és sok külföldi fordul meg a megye területén, illetve sok helybeli lakos utazik külföldre, így fennáll a vírus behozatalának a veszélye. Én azonban még nem találkoztam fertőzött személlyel, s egyelőre csak arra kaptunk utasítást, hogy figyeljük a vírusoktól megfertőzött betegeket, kérdezzük meg: honnan érkeztek, hová mennek, és jelentést tegyünk róla, hány vírusfertőzött pácienst fogadtunk. Megjegyezném viszont, hogy sajnos, sokan maguk próbálják kezelni a vírusos betegségüket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már szövődmények lépnek fel...

LM.