I. Mezőgecsei Motorostalálkozó

2009. június 26., 10:00 , 441. szám

Mezőgecsében nagy hagyományai vannak a különböző fesztiváloknak, rendezvényeknek, melyek most újabbal gazdagodtak – múlt pénteken került megrendezésre az I. Mezőgecsei Motorostalálkozó, melyre mintegy száz résztvevő érkezett.

A kárpátaljai motorosok mellett jöttek Nyíregyházáról, Nyírtétről és Tatabányáról is. Délre összeállt a menet, a motorosok felsorakoztak csillogó-villogó gépeikkel a felvezető rendőrautó mögé és kezdetét vette a Beregszászt, Makkosjánosit, Gátot, Munkácsot és Mezővárit érintő tájtúra. A nem mindennapi látványra szép számban voltak kíváncsiak az útvonal által érintett falvak és városok lakosai. Beregszászban a Vérke-parton a motorok hangerejének mérésére került sor, amire az arra járók és a környék lakosai is felfigyeltek a hatalmas robaj kapcsán. Munkácson a vár alatt tartottak pihenőt a motorosok, és egy fénykép erejéig meg is örökíthették ittlétüket. Mezőváriban a különböző versenyeken a motorosok tanúságot tehettek ügyességükről.

Kihasználva egy rövid szünetet, "mikrofonvégre kaptuk" a több mint 30 éve motorozó Pongrácz Józsefet, aki Tatabányáról egy baráti társasággal érkezett Mezőgecsébe, miután az interneten értesült a találkozóról. Elmondta, hogy barátaival rendszeresen járnak motorostalálkozókra, mert mindannyian imádják a motorozást és életüket elképzelhetetlennek tekintik e szenvedély nélkül. Kárpátaljára először jöttek, de mint elmondta, nagyon megtetszett nekik a vidék, az itteni emberek vendégszeretete, és ezentúl rendszeresen jönnek majd. Arra a kérdésre válaszolva, mit szól szenvedélyéhez a felesége, elmondta, hogy ő is őrülten szereti a motorozást, és csakúgy, mint máskor, most is elkísérte őt.

A gecsei Gál János szintén régi motorosnak számít, hiszen 1970 óta száguldozik. Az első gépe egy K-750-es volt, most pedig egy 1986-os Dnyeper-11 a kedvenc kétkerekűje. Gyerekkora óta motorozik, amikor is édesapjától kapott egy robogót. Sokat áldoz a motorkerékpárra, még a személygépkocsiját is eladta, hogy fenn tudja tartani.

Mezőgecsébe délután öt órára érkeztek vissza a motorosok, majd hamarosan kezdetét vette a magyarországi Takács Krisztián motoros kaszkadőr veszélyes mutatványokkal teletűzdelt streetfighter-bemutatója a község főutcáján, mely a motorosok és a község lakosai körében is hatalmas sikert aratott. Ezután pedig a zenekarok vették át a terepet. A jó hangulatról kárpátaljai és magyarországi zenekarok gondoskodtak, míg az est fénypontja a magyarországi Kárpátia rockegyüttes koncertje volt.

bj

Mester András polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a településen a hagyományápolás mellett fontosnak tartják újabb turistacsalogató programok megszervezését, mint amilyen a motorostalálkozó is: "Mezőgecse magyarországi testvértelepülésén, Nyírtéten többéves hagyománya van a motorostalálkozók szervezésének. Az ottani polgármester, Révész Dezső felajánlotta, hogy segít egy itteni motorostalálkozó megszervezésében. Mint a rendezvény színvonala és a résztvevők száma bizonyítja, sikeresen lezajlott a találkozó." A tervekről szólva szeretnék, ha kétnaposra bővülne a rendezvény – egyik napon Nyírtéten találkoznának a motorosok, másnap pedig Mezőgecsében.