KMKF: magyar nyelvpolitikai stratégiát dolgoznak ki

2009. június 26., 10:00 , 441. szám

Kárpát-medencei magyar nyelvpolitikai stratégia kidolgozását javasolja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottsága múlt szerdai budapesti ülésén elfogadott állásfoglalásában. Az ülésen részt vett Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke.

A kisebbségi oktatási és nyelvhasználati "minimálstandarddal" kapcsolatos állásfoglalást, valamint a KMKF többi dokumentumát figyelembe véve a KMKF jogi albizottsága, együttműködve az oktatási és kulturális albizottsággal dolgozzon ki egy általános Kárpát-medencei magyar nyelvpolitikai stratégiát - olvasható a KMKF Állandó Bizottságának a 2008-2009-es munkaévet összegző és az idei, várhatóan szeptemberben sorra kerülő plenáris ülését előkészítő tanácskozásán elfogadott dokumentumban.

A kommüniké emlékeztet: a KMKF, az Országgyűlés konzultatív intézménye olyan javaslatokat fogalmaz meg, amelyek az állami szuverenitás és a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartásával, a jelenlegi államhatárok keretei között jelenthetnek megoldást a kisebbségpolitikai problémákra. Az Állandó Bizottság egyben indokolatlannak tartja a KMKF-fel kapcsolatos egyes dokumentumok módosítására vonatkozó szlovák igényt - olvasható az állásfoglalásban.

Az ülésen, amelyen részt vett Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke, Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, valamint Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára is, megvitatták a Nemzeti Együttműködési Stratégia egyes szakpolitikai téziseit a gazdaságfejlesztés, a mezőgazdaság fejlesztése, a határmenti közlekedés, a területi közösségek együttműködése terén.

Gulyás Dénes, a KMKF oktatási és kulturális albizottságának alelnöke tájékoztatta az Állandó Bizottságot kárpátaljai látogatásáról, illetve a kárpátaljai magyarság helyzetéről, különös tekintettel az oktatás körüli problémákra.

A nap folyamán tartott sajtótájékoztatón Németh Zsolt bejelentette, hogy a KMKF Brüsszelben tervez képviseleti irodát nyitni a határon túli magyarok érdekeinek képviseletére. Mint Brenzovics László lapunknak elmondta, az iroda várhatóan már idén ősszel megkezdi működését. (hk/MTI/KMKF.hu)