Megyei Tanács: BJUT kontra BJUT

2009. június 26., 10:00 , 441. szám

Ismét megkísérelte leváltani kárpátaljai megyei tanácsi frakciójának "engedetlen" képviselőit a BJUT.

Mint emlékezetes, a 2006-os önkormányzati választások eredményeként a Julija Timosenko Blokkja (BJUT) választási tömörülés 25 mandátumot szerzett a 90 tagú Kárpátaljai Megyei Tanácsban. Ám még ugyanazon év júliusában a frakció 14 képviselője a pártelnök tiltása ellenére csatlakozott a Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem, az Ukrán Szocialista Párt, a Régiók Pártja, a KMKSZ - UMP és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt alkotta megyei tanácsi többséghez, míg a maradék 11 képviselő később hivatalosan is bejelentette, hogy ellenzékbe vonul. Ezután a BJUT legfőbb ügyvivő testülete, majd 2008 nyarán a választási tömörülés pártközi kongresszusa is kimondta a 14 renitens megyei tanácsi képviselő visszahívását, s kérte a territoriális választási bizottságot, hogy jegyezze be helyettük a BJUT megyei választási listáján szereplő soron következő 14 személyt. A döntés olyan jelentős pozícióban lévő megyei politikusokat érintett volna, mint például Mihajlo Martin, a megyei tanács elnökének helyettese, vagy Mihajlo Popovics, aki a megyei állami közigazgatási hivatal apparátusát irányítja, de a határozatnak máig nem sikerült érvényt szerezni.

Ezek után némileg váratlanul ért mindenkit, amikor a BJUT megyei szervezete sajtószolgálatának közleményéből kiderült, hogy június 17-én összeült a Kárpátaljai Megyei Territoriális Választási Bizottság (KMTVB), s a 25 tagú testület jelenlévő 19 tagjából 16-an arra szavaztak, hogy megválasztottnak nyilvánítják a BJUT megyei tanácsi választási listájának soron következő 14 jelöltjét, egyben semmisnek mondva ki a jelenlegi 14 képviselő mandátumát.

Csakhogy a megyei választási bizottság nyolc tagja már másnap visszavonta aláírását az előző napi döntések alól, miáltal a KMTVB határozata érvényét veszítette. Válaszul Nyikolaj Tomenko, a Legfelsőbb Tanács elnökének BJUT-os helyettese még aznap a Legfőbb Ügyészségen és Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) követelte a kárpátaljai választási bizottságot ért állítólagos nyomásgyakorlás kivizsgálását.

Ugyanakkor Volodimir Prohorcsuk, a KMTVB elnöke kategorikusan visszautasítja a nyomásgyakorlás vádját, kijelentve, hogy a testület eleve jogtalanul tűzte napirendre a kérdést. Prohorcsuk később elmondta: az ülés előzetes napirendjében nem szerepelt a BJUT-os képviselők ügye, s amikor a tanácskozás közben rájött, hogy az egész kérdésfelvetés előre eltervezett provokáció, tiltakozásul elhagyta az üléstermet.

Megfigyelők még hozzáteszik a történethez: a megválasztani szándékozott új megyei tanácsi képviselőknek a sajtóban megjelent névsorából ítélve a BJUT nem is a választási lista soron következő 14 jelöltjét szándékozott automatikusan mandátumhoz juttatni a KMTVB által, ahogyan a hírek szóltak, hanem "szemezgetett" a névsorból.

szcs