Önbíráskodtak a rendőrökkel

Kenőpénzt kértek, felborították őket

2009. június 26., 10:00 , 441. szám

A közlekedési rendőrökkel együtt borítottak fel egy járőrautót annak a falunak a lakói, akiket felháborított az intézkedő közlekedésrendészek által követelt kenőpénz nagysága.

Az eset a Huszt környéki Kövesligeten (Drahiv) történt, amikor a közlekedési rendőrök megállítottak egy cseh rendszámú autót, amelynek helyi illetőségű, Csehországban vendégmunkásként dolgozó vezetőjétől 500 dollár kenőpénzt követeltek, mert lejárt a személygépkocsi törvényben meghatározott, tíznapos ukrajnai tartózkodási engedélye.

A község lakóinak többsége külföldön dolgozik, szabadságra rendszerint ottani rendszámú autókkal érkezik haza, és kész megvesztegetni a hatóság embereit azért, hogy szemet hunyjanak járművük tartózkodási engedélyének lejárta fölött.

A közlekedési rendőrök és a falu lakói közötti összetűzés - a beszámolók szerint - azért alakult ki, mert a sarcot eddig rendszeresen fizető kövesligetieket felháborította, hogy a közlekedésrendészek egyre nagyobb összegű kenőpénzeket követelnek tőlük.

A járőrkocsi személyi sérüléssel nem járó felborítása után a falut valósággal ellepték a Husztról több tucatnyi autóval kiérkező rendőrök és kommandósok, akik - a helyiek állítása szerint - házról házra járva válogatás és kérdezés nélkül verték meg és állították elő a férfiakat. Közülük 30-at őrizetbe is vettek, és Husztra szállítottak. A többségüket fejenként 87 hrivnya közigazgatási bírság kirovása után szabadon engedték, de hét személyt továbbra is fogva tartanak, rájuk a bíróság döntése értelmében 10 nap elzárás vár. Feleségeik a huszti rendőrkapitányság épülete előtt tüntetve követelték az elengedésüket.

Az illetékes rendőri vezetők tagadják a korrupció és a kövesligetiekkel szemben alkalmazott erőszak tényét, szerintük a rendőrök jogszerűen jártak el, csak az ittas állapotban lévők esetében alkalmaztak kényszerítő eszközöket és bilincselést. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua/podrobnosti.ua/MTI)