Újkrumplifesztivál Nagydobronyban

Jó szezon után öröm a mulatság

2009. június 26., 10:00 , 441. szám

"Örömmel mondhatjuk, hogy idén jól sikerült a nagydobronyi újkrumpliszezon, így aztán a bevétel egy részét el lehet költeni a fesztiválon"– mondta köszöntőjében Őr Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke, hozzátéve: idén ünnepeltük, hogy húszéves a KMKSZ, és immáron ötödik alkalommal rendezték meg az Újkrumplifesztivált Nagydobronyban.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében arra kérte a közönséget: "Tartsuk meg nagyban és kicsiben is a közösségeket, őrizzük hagyományainkat. Tartsuk meg Nagydobronyt, a legnagyobb magyar községünket magyarnak, és tartsuk meg a kárpátaljai magyarságot is. Ehhez kívánok mindenkinek kitartást, a fesztiválon pedig jó szórakozást!"

Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke megköszönte a szervezőknek, a KMKSZ helyi alapszervezetének és a polgármesteri hivatalnak, hogy gazdasági válság idején is igyekeznek gondoskodni a színvonalas szórakozásról és elismeréssel szólt a nagydobronyi közösségről is.

Ezt követően igazi népünnepély kezdődött a stadion területén, hatalmas kondérokban főtt az újkrumpli, melyből természetesen nem hiányzott a finom hús sem. A futballpályán a helyi csapat a csapiakkal vívott parázs hangulatú meccset, melyet végül 2-0-ra megnyertek a nagydobronyiak. Az Újkrumpli-díjért és egy láda sörért zajló röplabdaversenyt viszont a Csapi EURO TEV csapat nyerte, másodikok a csapi fiatalok lettek, a hazaiak a megtisztelő harmadik helyen végeztek, megelőzve a nagyberegi válogatottat.

Kész Barnabás tanár úr, a Salánki Íjászkör vezetője élő történelemórát tartott az érdeklődőknek. A korhű ruhába öltözködött hagyományőrzőknek köszönhetően mindenki testközelből láthatta a honfoglaló, a középkori és az 1848-as forradalom idején élő magyarok ruházatát, fegyvereit, pajzsait, zászlóit. Az íjászbemutató után bárki kipróbálhatta honfoglaló elődeink visszacsapó íját, kezébe vehette fokosát, szablyáját. De ki lehetett próbálni azt is, mennyire volt nehéz egy középkori lovag kardja, számszeríja, sodronyinge vagy sisakja. Sokan fényképezkedtek az 1848-as huszármentékben és -csákókban.

A szabadtéri színpad előtt először a gyerekek izgulhatták végig Vitéz László kalandjait, a Cók-Mók Bábszínház előadását nézve. Majd jöttek a felnőtteknek szóló műsorok. Pajzán dalos jelenettel és kánkánnal léptek fel a Roják Mária császlóci polgármester vezette Császlóci Csicsergő Csajok. Az Ungvári Művészeti College Sütő Mihály által felkészített Napraforgó Táncegyüttese, a Korolovics Zsolt vezette derceni Gyöngyösbokréta néptáncegyüttes, a császlóci kultúrház táncegyüttese pedig fergeteges népi táncokkal szórakoztatta a közönséget. A Nagydobronyi Középiskola Hímes Tánccsoportja és az Ungvári Gyermekművelődési Központ Nagydobronyi Fiókintézetének Virág Táncstúdiója is nagy sikert aratott. A Petrusevszki Mihály által kísért Csákány Marianna és Gerber Andzselika magyar népdalokat énekelt.

Közben a gyerekek Nagy Anikó tanárnő vezetésével fakanálbabát készítettek, amit haza is vittek. Sokan kipróbálták a körhintát, mások önfeledten ugráltak a légvárban.

Végül hajnalig tartó szabadtéri táncmulatsággal zárult az ötödik újkrumplifesztivál.

Badó Zsolt