Hagyományőrző táborozás Asztélyban

2009. július 3., 10:00 , 442. szám

A beregszászi járási Asztélyban június 22-28. között Szentpály-Juhász Imre, a Magyarországi Református Egyház Soli Deo Gloria Konferencia-központ lelkész-igazgatója és az asztélyi községi tanács közös szervezésében hagyományos magyar harcművészeti, kézműves- és néptánctáborra került sor a település fiataljai számára.

A táborozásról magát a főszervezőt, Szentpály-Juhász Imrét kérdeztük, aki elmondta: "Tavaly egy kiránduláson vettem részt Kárpátalján a balatonszárszói, Hídvégi Mária vezette Rokolya Gyermektáncegyüttessel. Ennek során többek között felléptünk Beregszászban és az asztélyi falunapon is. Akkor jött az ötlet, hogy próbáljunk Asztélynak segíteni abban, hogy táborozás keretében a település - és kiemelten a fiatalok - a néptánc hagyományait újra megismerjék és megkedveljék. Megemlítettem az ötletet Hídvégi Máriának, aki készségesen beleegyezett, hogy a majdani táborban ő és a balatonszárszói táncegyüttes gyermektagjai vezessék az oktatást. A táncoktatáson kívül igyekeztünk még más, hasznos tevékenységeket is belevinni a táborba. Így például megnyertük a tábor ügyének Joháczi József székesfehérvári harcművészt, aki többek között hun-magyar harci botolót (baranta) és íjászatot oktat a fiataloknak. Felesége, Joháczi Józsefné Etelka szintén a tábor oktatói gárdájában tevékenykedik mint kézművestanár. Én magam hittant tanítok a gyerekeknek, áhítatokat tartok nekik reggel és este. A tábor munkájában a három felnőtt oktatón kívül tíz balatonszárszói táncos fiatal, valamint négy néptáncos komlói gyerek vesz részt."

A foglalkozások a település faluházában zajlottak. Az asztélyi fiatalok napközben somogyi tánckoreográfiát tanultak, este pedig ún. "örömtáncos" összejöveteleken vettek részt, ahol moldvai és felcsíki táncokkal ismerkedtek. Az oktatás párokban történt, Hídvégi Mária irányításával minden szárszói gyerek egy-egy asztélyi gyerekkel foglalkozott. Nagy sikert aratott - főleg a fiúk körében - az íjászkodás és az ostorcsattogtatás, de talán legnépszerűbb a baranta volt. A lányok gyöngyfűzéssel, szár-, gyöngy- és kereszthímzéssel foglalkoztak.

A héten elsajátított tánctudást az asztélyi gyerekek vasárnap egy műsoros est keretében mutatták be a faluházzal szembeni szabad téren, melynek során többek között viselték az általuk készített kézművestermékeket is.

-halász-