Hordók, dalok, táncok...

2009. július 3., 10:00 , 442. szám

Az előző napok kiadós esői alaposan feláztatták a salánki labdarúgópálya talaját, ezért az idén – az eredeti tervtől eltérően – a községi művelődési ház előtt tartották meg az ezúttal kádár- és hagyományőrző kézművesnapként tematikussá tett falunapot, s így most elmaradtak a korábbi években megrendezett barátságos focimérkőzések. Ám a szervezők gondoskodtak róla, hogy a résztvevőknek mégse legyen hiányérzetük a meccsek elmaradása miatt...

Szükség van a falunapokra, szükség van a megállásra, a megpihenésre a mindennapok robotja után – vezette fel a rendezvényt a konferansziéként fellépő Kricsfalusi Miklós nagypaládi néptáncos. Őt követően pedig Daróczi György polgármester lépett a mikrofonhoz, aki rövid felszólalásában hangot adott sajnálkozásának, amiért megfogyatkozott a kádármesterek száma a Helmec-alji községben, pedig mindenképpen meg kellene őrizni ezt a szép, régi hagyományt.

Nehéz idők járnak – szögezte le beszédében Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökhelyettese, utalva a világgazdasági válságra, a magyarság súlyos helyzetére és a globális felmelegedés által okozott szélsőséges időjárásra. Ugyanakkor bizakodását fejezte ki aziránt, hogy a közelgő elnökválasztást követően stabilizálódik az ukrajnai belpolitikai helyzet, s örömének adott hangot annak kapcsán, hogy újabban reménykeltő szelek fújdogálnak Magyarország felől.

Salánkon még érződik, hogy megpróbálkoznak az összefogással, s ráadásul a KMKSZ-szel igyekeznek összefogni, nem pedig a belföldi és a magyarországi "elvtársakkal" – szögezte le Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke. Majd kitért a nem sokkal ezelőtt a községen is végigsöprő jégeső által okozott károk megtérítésére. Mint kifejtette, minden normálisan működő államban igyekeznek segíteni a károsultakon, kétesélyes viszont, hogy itt, Ukrajnában kapnak-e majd segélyt a rászorulók. Ugyanakkor nem teljesen kilátástalan a helyzet, mivel az elnökválasztási kampány során a hatalom is érzékenyebben reagál az ilyen történésekre, így van rá remény, hogy lépéseket tesznek ez ügyben is.

Szót kapott még többek között Bacskay József, a beregszászi magyar konzulátus főkonzulja, aki tolmácsolta a Magyar Külügyminisztérium üdvözletét, valamint dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke. A felszólalások elhangzása után pedig Daróczi György Kalanics Évával, a KMKSZ Salánki Alapszervezete elnökével együtt ajándékcsomaggal és oklevéllel köszöntött öt idős helybeli bodnárt: Pólin Elemért, Pólin Bélát, Sipos Bélát, Balogh Bélát, illetve Rákosi Miklóst. A polgármester pedig köszönetet mondott a KMKSZ-nek, a helyi vállalkozóknak, valamint a Szülőföld Alapnak a kádár- és hagyományőrző kézművesnap lebonyolításához nyújtott támogatásukért.

A falunap hivatalos részét követően bájos zenés-verses előadással mutatkoztak be a helybeli óvoda kis növendékei, dalokkal és táncokkal szerepeltek a Salánki Mikes Kelemen Középiskola tanulói. Dalokkal lépett fel a Nagybégányból érkezett Peres Dóra, kellemes hangulatba ringatta a közönséget ifj. Csetneki Ferenc furulyajátéka. Színvonalas táncokat mutatott be a tiszaújlaki Antal Szilvia, valamint a nagybégányi művelődési ház tánccsoportja, míg a dédai nyugdíjasklub tagjai – Pletykás vénasszonyok címmel – humorral átszőtt előadásuk során, egy szép dalcsokrot nyújtottak át a közönségnek. Négy salánki kádármester, Gál Sándor, Gál Imre, László Attila és László Árpád pedig – helyben összeütve egy boroshordót – megmutatták, miként is készül el a bor tárolóedénye.

Közben terjengett a saslik illata, főtt a halászlé, míg az elmaradhatatlan tombolajáték keretében – a főbb nyeremények között – szépségápolási csomagot, mobiltelefont, vasalót, vízforralót, citromprést, éjjeli lámpát, pohárkészletet, porszívót, fődíjként pedig egy színes televíziót sorsoltak ki a szerencséseknek. Végezetül pedig hajnalig tartó utcabál zárta a napot, melyen a Bózsár zenekar húzta a talpalávalót.

elem