Megnyitotta kapuit a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem

2009. július 3., 10:00 , 442. szám

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet, ezúttal az ökörmezői járási Felsőszinevér közelében.

A július 2. és 5. között megrendezésre kerülő eseménynek, mely Kárpátalján egyszerűen Fidesz-táborként vált nevezetessé az elmúlt majd két évtizedben, idén az Ukrajna: vonzások és választások nevet adták szervezői, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány.

A többtucatnyi kárpátaljai és magyarországi táborlakó olyan aktuális témákat tekinthet át a rendezvény négy napja során, mint a magyar-ukrán kapcsolatok alakulása, különös tekintettel a kárpátaljai magyarság helyzetére; a magyar belpolitika helyzete és kilátásai a nemrég lezajlott európai parlamenti választások eredményének tükrében; a regionális együttműködés és a kapcsolattartás nehézségei és kilátásai az ukrán-magyar határ térségében, vagy a kárpátaljai magyar oktatás helyzetének alakulása a kormányzat ukránosítási törekvéseinek hatására.

A szervezők olyan előadókat várnak a felvetett témák megvitatására, mint Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának elnöke, Kövér László, a Fidesz - MPP választmányának elnöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Sziklavári Vilmos, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának vezetője, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke.

Az előadásokat és az azokhoz kapcsolódó vitákat a tábor hagyományaihoz híven ezúttal is érdekes kulturális program és a környék látnivalóit bemutató kirándulások gazdagítják. A szabadegyetem történéseiről lapunk következő számában részletes beszámolót közlünk. pszv