Új épület két és fél hét alatt

Holland segítség a kőrösmezői magyar iskolának

2009. július 31., 10:00 , 446. szám

A Tatár-hágó alatt elterülő Kőrösmezőn a római katolikus egyház épületében működnek a helyi iskola és óvoda magyar csoportjai. Örvendetes, de egyben a helyi magyar közösségnek nagy fejtörést okozó fejlemény, hogy szűkös lett a magyar iskolának és óvodának helyet adó épület most, hogy szeptembertől nyolc osztályuk lett. Így a faszerkezetű iskolaépület kibővítése mellett döntöttek – tudtam meg Francz Jánostól, a KMKSZ Kőrösmezői Alapszervezetének elnökétől. A helyi magyarok erejét meghaladó vállalkozásban hollandiai fiatalok siettek a kőrösmezőiek segítségére, és együtt a helyiekkel két és fél hét alatt elkészült a hat és fél méter széles, 23 méter hosszú, emeletes épületrész, amelyben két új osztályt, könyvtárat, étkezdét és az óvodásoknak egy játszószobát alakítanak ki.

Ruben Muller, a hollandiai csoport vezetője a Kárpátaljának elmondta: "A hollandiai Frieslandból érkeztünk a World Servants holland szervezet szervezésében. Harmincegyen vagyunk, huszonöt 16 és 21 év közötti diák és a kísérő tanárok. Leeuwarden és Dokkum városokban élünk, mindannyian a ROC Friese Poort iskolában tanulnak, illetve mi, tanárok is ott dolgozunk. A csapat döntő része fríz nemzetiségű, ezért is látható az új iskolarész falán a magyar, ukrán és holland zászló mellett a fríz tartomány zászlaja is."

"Bár a hagyományos hucul faépítészet módszerével készült az új épületrész, a holland fiatalok hamar belejöttek a munkába. Minden reggel hatkor keltek, rövid felkészülést és reggelit követően délután ötig megfeszített tempóban dolgoztak mindennap. A munkájuk mellett az anyagi segítségük is nagyon sokat jelentett a számunkra. Két helyi mester segítette állandóan a munkájukat, de több kőrösmezői magyar is részt vett az építésben, amikor ideje engedte. Szeretnénk, ha legalább egy osztályban már szeptembertől elkezdődhetne a tanítás, hisz szükség van rá. Nagy örömünkre szolgál, hogy tizenegy gyerek jelentkezett magyar első osztályba, és azt kérték a szülők, hogy teljesen a magyar iskolák programja szerint haladjanak" – mondta el lapunknak Francz János.

A jól végzett munka örömére szervezett ünnepségen jelen volt ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, aki megköszönte a holland fiatalok munkáját és átadta a kőrösmezői magyar iskolának az Amerikai Egyesült Államokban működő Magyar Baráti Közösség ajándékát, egy digitális parabolaberendezést és annak tartozékait. Jelen voltak továbbá Kékesi Sándor, a KMKSZ Técsői Alapszervezetének elnöke, Schönberger Ferenc korábbi és Mikulyák László jelenlegi római katolikus plébánosok és a helybéliek.

A holland csoport vezetői közül Johan Meinsma számolt be a kőrösmezői gyerekekkel végzett foglalkozások tapasztalatairól. A munkavezető Cor Weidema az elvégzett munkáról beszélt, majd köszönetet mondtak a vendéglátóknak, Francz Jánosnak és Vizauer Magdának, a magyar iskola tanítónőjének és mindenesének. Ugyancsak megköszönték az együttműködést Leitner Ferenc és Bucák László helyi szakembereknek, illetve Margitics Erik és Margitics Ildikó helyi koordinátoroknak, valamint a két önkéntes budapesti tolmácsnak, Dér Asiának és Soós Lucának.

A helyi fiatalok táncos műsorral köszönték meg a holland segítséget, és mindkét oldal hangsúlyozta: soha el nem múló barátságok köttettek.

Badó Zsolt