Előadások, játékok, akadályverseny

Abacus Matematikatábor a csillagászat jegyében

2009. augusztus 7., 10:00 , 447. szám

Augusztus 3-án nyílt meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának filmklubjában az immár több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Abacus Matematikatábor. A tábort a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezi évente azért, hogy népszerűsítse a matematikát a kárpátaljai iskolások körében. Az augusztus 3-8. között tartó táborozáson idén is közel 50, 3-12. osztályos ifjú matematikus vett részt.

A résztvevőket a hétfői megnyitón elsőként Kulin Judit főiskolai matematikatanár, a tábor vezetője köszöntötte, aki elmondta: 2009 a csillagászat éve, s ennek jegyében állították össze a programot. Köszöntötte még a matematikusokat dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ és a KMF elnöke is, aki a táborozók körében uralkodó jó hangulat láttán reményét fejezte ki, hogy ez a hét hasznosan telik majd mindnyájuk számára, s a végén ugyanilyen vidáman, a tábor alatt megszerzett tudással és új barátságokkal gazdagodva térnek majd haza.

A tábor folyamán délelőtt és délután közös előadásokra került sor, melyeken minden táborozó együtt vett részt. A gyakorlati foglalkozások pedig öt csoportban zajlottak, amelyekbe szintfelmérő teszt alapján sorolták be a gyerekeket.

Ezenkívül természetesen rengeteg volt a szabadon választható program is: a szervezők a szellem és a test pallérozására egyaránt gondoltak. Különféle fakultatív foglalkozásokon – pl. batikolás, üvegfestészet, origami, fonalgrafika, gyöngyszövés, kanaszta, bridzs, ulti, römi, számítógépes játékok – lehetett részt venni. Fizikai levezetésként pedig lehetett kosárlabdázni, focizni, kézilabdázni és asztaliteniszezni. Minden este filmvetítésekre került sor a főiskola filmklubjában, valamint lehetőség nyílt városnézésre is. A tábor talán legérdekesebb programja a városi akadályverseny volt, melyre idén Beregszászban került sor. A programok között szerepelt még – a csillagászat évéről lévén szó – az esti égbolt megtekintése, a legfontosabb csillagok és csillagképek megismerése. A tábor munkájában részt vettek a Rákóczi-főiskola diákjai is.

F. Zs.