Egy ígéretes focitehetség Benéből: Peres Csaba

Dekázás magas szinten

2009. augusztus 14., 10:00 , 448. szám

A dekázás sok labdarúgótrükk alapja, és aki jó dekázó, az általában jó focista is. A dekázás lényege: a labda felkerül a levegőbe, majd lábon, vállon vagy fejen pattogtatják, ameddig csak bírják, igyekezve, hogy a labda közepét találják el a széle helyett. Ez utóbbi esetben ugyanis a labda elpattan. Nagy gyakorlást igényel tehát ennek elsajátítása, de vannak – köztük Kárpátalján is –, akiknek ez pofonegyszerű. Ilyen a benei Peres Csaba is.

Csabára a jelenlévő Sin Józseffel, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesével, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökével együtt akkor figyeltünk fel, mikor a benei általános iskola mögötti futballpályán barátjával dekázott. Rákérdeztünk, mennyi a fiatalember rekordja, s kiderült: 1244!

Ez pedig tekintélyes szám, ha figyelembe vesszük, hogy 2007-ig a dekázás Guinnes-rekordja 2215 volt, melyet ebben az évben a Komárom-Esztergom megyei (Magyarország) Súron élő Csima Pongrác döntött meg, 4329-et dekázva.

Csaba ez év októberében lesz 13 éves. Már több éve intenzíven focizik jobb középpályásként, jelenleg az FK Mukacsevo nevű futballklubban középpályásként játszik. A Latorca-parti város 6. számú iskolájában egy speciális, csak fiatal focistákból álló osztályban tanul. Az évek folyamán több bajnokságban vett már részt, ezen idő alatt 16 érmet és 4 kupát szerzett. A dekázást hobbiból csinálja. Arra a kérdésre, mi a sikeres dekázás titka, elmondta: "A legfontosabb a koncentráció, a sok gyakorlás és az, hogy a cipő torkával (a cipő orra és a fűző közötti rész) találjuk el a labdát, ne az oldalával. Én már két éve, naponta minimum egy órát ennek szentelek."

Ficher Zsolt