Megépülhet a szükségtározó

2009. augusztus 14., 10:00 , 448. szám

Néhány héten belül elkezdődik a tiszai árvízvédelmi szükségtározó építése a Beregszászi járásban, miután az ukrán kormány a napokban 127 millió hrivnyát utalt ki Kárpátalja megyének az árvízvédelmi létesítmények építésére.

A pénz folyósítása meglepetést keltett Kárpátalján, mivel az idei ukrán központi költségvetésbe a kormány a szükséges 214 millió helyett mindössze 37 millió hrivnyát tervezett be a Tisza-völgyi komplex árvízvédelmi program ez évre jutó részének a finanszírozására. Nem várt fejlemény az is, hogy Kárpátalja további 50 millió hrivnyát kap a központi stabilizációs alapból ugyancsak árvízvédelemre.

Rosztiszlav Fegyiv, a kárpátaljai vízügyi építési igazgatóság vezetője elmondta, hogy a finanszírozás biztosításának köszönhetően szeptemberben elkezdődik annak a 45 millió köbméter víz befogadására alkalmas szükségtározónak az építése Mezővári, Csetfalva és Bene községek határában, amely 40 centiméterrel lesz képes csökkenteni a Tisza vízszintjét árvíz idején. A létesítményt, amelynek az építésére tendert írtak ki, a tervek szerint a jövő év második felében adják át – tette hozzá.

A szakember szerint további árvízi tározók létesítését tervezik a Borzsa folyó mentén, az Ilosvai járásban és a Tisza felső szakaszán, Rahó környékén. Fegyiv örvendetesnek mondta, hogy a Felső-Tisza völgyében kiállták a próbát a 2006-ban megépített védvonalak a tavaly júliusi nagy áradás idején. Az árvíz utáni számvevőszéki vizsgálat is bizonyította, hogy egyetlen új árvízvédelmi létesítmény sem károsodott a térségben, ami megrongálódott, az 20-30 évvel ezelőtt épült – közölte.

(Kárpátalja/zakarpattya.net.ua/MTI)