"Nürnbergi per" fenyegeti Ratusnyakot

Pártaktivista lányt bántalmazott Ungvár polgármestere

2009. augusztus 14., 10:00 , 448. szám

Országos botrányt kavart, hogy Ungvár polgármestere múlt csütörtökön a város központjában megvert egy egyetemista lányt, aki az egyik ukrán elnökjelölt és pártja szórólapját osztogatta.

Az esetről megjelent beszámolók szerint Szerhij Ratusnyak először szidalmazta a volt parlamenti házelnök, Arszenyij Jacenyuk és pártja, a Változások Frontja (FZ) szórólapjait osztogató fiatalokat, akik egy választási sátorban álltak, majd az egyik 21 éves lányt a nyakánál megragadta és a földhöz vágta. A város első embere ezután felborította a sátort, majd beszállt a terepjárójába és elhajtott.

A bántalmazott aktivistáról felvett orvosi látlelet zúzódásokat és agyrázkódást állapított meg.

A nagy visszhangot kiváltó esetet Ratusnyak tagadta, s pénteken az ungvári polgármesteri hivatal sajtószóvivői irodája útján kommentálta. Nyilatkozatában felháborodásának adott hangot az FZ ungvári tevékenysége kapcsán, "elszemtelenedett zsidócskának" nevezve az elnökjelölt Jacenyukot.

Viktor Juscsenko elnök ugyancsak pénteken kiadott közleményében aggodalmát fejezte ki az ungvári eset kapcsán. Felszólított minden tisztségviselőt, hogy tartsa be a törvényeket és a szakmai etika szabályait. Egyúttal arra utasította a rendvédelmi szerveket, hogy haladéktalanul vizsgálják ki a kárpátaljai megyeszékhelyen történteket.

Pártja nevében Arszenyij Jacenyuk Ukrajna legfőbb ügyészénél és a belügyminiszternél tett feljelentést az ungvári polgármester ellen. Az FZ vezére "nürnbergi pert" ígért Ratusnyaknak lembergi sajtótájékoztatóján, "a banditizmus és egyszerűen a jelenlegi hatalom állati arca" megtestesítőjének titulálva a városvezetőt.

Vagyim Rabinovics, az Összukrán Zsidó Kongresszus elnöke a mignews.com.ua internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta, véleménye szerint Ratusnyak direkt törekszik botrányt kelteni a nemzetiségi viszonyok terén, a rendvédelmi szervek reakciójának elmaradására számítva. Meglehet, úgy döntött, hogy elorozza Oleg Tyagnyiboktól (a jobboldali Szvoboda választási szövetség vezére – a szerk.) "a fő rasszista babérjait", hangoztatta az országos zsidó kisebbségi szervezet vezetője, hozzátéve, hogy úgy látja, az adott esetben kizárólag választási technológiáról van szó, s a hangzatos bejelentések helyett, amelyekre Ratusnyak most nyilván számít, el kell érni a rendvédelmi szervek hathatós reagálását az adott helyzetre. "Ratusnyak ülni fog! Megmondtam!" – idézi Rabinovicsot a mignews.com.ua.

Az ungvári rendőrség garázdaságért indított eljárást az ügyben, sajtóértesülések szerint ugyanakkor az ügyészség nem értett egyet az eset minősítésével, s felülbírálva a rendőrségi döntést, a megyei ügyész a garázdaság mellett hatalommal való visszaélés miatt is eljárást indíttatott, méghozzá kifejezetten a városvezető ellen.

Ratusnyak korábban már többször kezet emelt politikai ellenlábasaira, emlékeztetnek a hírügynökségek. Így például 2005-ben a zik.com.ua internetes hírportál arról számolt be, hogy az ungvári polgármester a Kijev–Ungvár személyvonaton kegyetlenül megverte Volodimir Pipast, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal belpolitikai főosztályának vezetőjét, a Ruh megyei szervezetének elnökét.

Ugyancsak sajtóhírek szerint június 28-án Ratusnyak kezet emelt a Reform és Rend Párt kárpátaljai megyei szervezetének elnökére, Ivan Berec parlamenti képviselő segédjére és a megyei állami közigazgatási hivatal egy munkatársára.

(Kárpátalja/MTI/zakarpattya.net.ua)