Csak ukránul?

A miniszter szótároztatná az érettségizőket

2009. augusztus 21., 10:00 , 449. szám

Ukrajnában a következő tanévtől csak államnyelven tehetnek emelt szintű érettségi és egyben egyetemi felvételi vizsgát a nemzetiségi iskolák végzősei, miután lejárt az oktatási minisztérium által engedélyezett kétéves türelmi időszak.

Igor Likarcsuk, az ukrán országos érettségivizsga-központ igazgatója kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette: 2010-ben nem fordítják le a nemzetiségek nyelvére az emelt szintű érettségi-vizsga-feladatokat, ahogy az 2008-ban és 2009-ben történt. Jövőre a nemzetiségi iskolák végzősei a vizsgán, ha igénylik, az egyes tantárgyak főbb szakkifejezéseit tartalmazó szótárat kaphatnak.

Sajtójelentések szerint az oktatási minisztérium mostanáig nem volt hajlandó hivatalosan közölni, hogy jövőre a nemzetiségi tannyelvű iskolák végzősei kizárólag ukrán nyelven tehetik le az emelt szintű érettségi vizsgákat. Ivan Vakarcsuk oktatási miniszter egy július végi sajtónyilatkozatában már utalt rá, hogy 2010-ben Ukrajna egész területén kizárólag államnyelven lehet majd emelt szintű érettségi vizsgát tenni. Mint akkor kifejtette, alkotmányellenes az orosz nyelven történő vizsgázás engedélyezésének a követelése. Ezzel a Krími Autonóm Köztársaság kormányának arra a hozzá intézett hivatalos megkeresésére válaszolt, hogy az oktatási tárca továbbra is fordíttassa le oroszra a vizsgafeladatokat a krími iskolák diákjai számára. Megfigyelők ezzel kapcsolatban megjegyzik: talán szerencsés, hogy jövő tavasztól, az elnökválasztást követően, nagy valószínűséggel más tölti majd be a miniszteri posztot.

A magyar nyelvre való fordítás kérésével többször fordult már Vakarcsukhoz a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség is.

(Kárpátalja/MTI)