Magyar kar – ukránoknak?

Ungvári Nemzeti Egyetem

2009. augusztus 21., 10:00 , 449. szám

Idén 77 magyar hallgató jutott be az Ungvári Nemzeti Egyetem tandíjmentes helyeire, ebből a legtöbben – 29 kivételével, akik más szakokon tanulnak majd – a Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karon tanulnak majd.

Összehasonlítva az előző évek adataival ez a szám aggasztóan és egyértelműen csökkenő tendenciát mutat. Százalékban kifejezve az adott évben magyar iskolában érettségiző diákok és a közülük az UNE-n tandíjmentesen továbbtanulók aránya a legutóbbi évek adatai alapján így alakult: 2007 – 10%, 2008 – 8,3%, 2009 – 7,06%.

Ennek tükrében még elgondolkodtatóbb, hogy az UNE magyar karán "kilenc ukrán nemzetiségű, illetve nem magyar iskolát végzett fiatal is tanul majd, közülük négyen a magyar filológián..." – olvashatjuk a Kárpáti Igaz Szó 2009. augusztus 18-i számában.

Azt kell látnunk tehát, hogy a Magyarországról érkezett több tízmilliós támogatásokból, kimondottan a hátrányosan megkülönböztetett magyar iskolás végzősök számára létrehozott magyar karról is elkezdődött a nemzetiségi kisebbség gyermekeinek kiszorítása. Emlékezzünk vissza, milyen vehemenciával bizonygatták addig, hogy a magyar kar a lehetőségek bővülését jelenti diákjaink számára! Nos, igen: csak éppen nem a magyar diákok javára...

m