Magyar állami kitüntetéseket adtak át Ungváron

A kijevi, az ungvári és a beregszászi magyar külképviselet felterjesztésére...

2009. augusztus 28., 10:00 , 450. szám
Sziklavári Vilmos, Majnek Antal, Csizmár Béla és Oleg Havasi

Magyar állami kitüntetéseket vehettek át kárpátaljai közéleti és egyházi személyiségek múlt csütörtökön augusztus 20-a alkalmából.

A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán megtartott ünnepségen Bársony András rendkívüli és meghatalmazott kijevi magyar nagykövet Sólyom László köztársasági elnök megbízásából, az ukrajnai magyar külképviselet javaslatára a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Oleg Havasinak, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökének a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként. A kormányzó köszönetet mondva az elismerésért emlékeztetett, hogy Magyarország elsőként ismerte el Ukrajna függetlenségét, s a két ország kapcsolatait azóta is a jószomszédi viszony jellemzi. Mint mondta, a mostani kitüntetést egyfajta előlegként fogja fel mindazért, amit még közösen meg kell tenni a jövőben a két ország népeinek békében és barátságban való együttélése érdekében.

Ugyancsak a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a magyar államfő a beregszászi magyar konzulátus javaslatára Csizmár Bélát, a Beregszászi Járási Tanács elnökét a Kárpátalján élő magyarság és az anyaország közötti kapcsolatok ápolása, és a magyarság érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként. Köszönetet mondva a kitüntetésért Csizmár Béla elmondta: fontosnak látja a kárpátaljai magyarság szempontjából, hogy megtalálják a közös hangot az együttműködés érdekében. Mint mondta, ma a világ nem eltávolítja egymástól az országokat, hanem közelíti egymáshoz, s csak együttműködve, egymást gazdagítva lehet előrejutni. Kárpátalja ezért egy műhely, amely példát adhat arra, hogy nemzetek hogyan tudnak együtt élni, eredményesen együttműködni – vélte a kitüntetett.

Végül, de nem utolsósorban az ungvári magyar főkonzulátus javaslatára a Magyar Köztársaság elnöke Majnek Antalnak, a Kárpátaljai Római Katolikus Apostoli Kormányzóság püspökének a magyarság fennmaradása, identitása megőrzése érdekében végzett munkássága, karitatív tevékenysége elismeréseként ugyancsak a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta. Átvéve Bársony András nagykövettől a kitüntetést, Majnek Antal meggyőződését fejezte ki, hogy az nemcsak neki szól, hanem minden munkatársának is, akivel az elmúlt húsz évben együtt dolgozott. "Nagyon remélem, hogy Szent István országának ebben a végében marad a béke, ahogy ez volt az elmúlt évszázadokban, és egymást segítve fognak élni az emberek. Ezen is szeretnék dolgozni, ezért is imádkozom Istenhez" – mondta végezetül a püspök.

hk