Óvakodjunk a magas vérnyomástól!

2009. augusztus 28., 10:00 , 450. szám

Több olvasónk is arra panaszkodik, hogy gyakran szökik a magasba a vérnyomása, amit néha elviselhetetlen fejfájás és lüktetés kísér. Mi okozza a magas vérnyomást, mit kell tenniük ahhoz, hogy kordában tartsák azt? - olvasóink kérdéseire dr. Szabó Miklós, az Ungvári Járási Kórház belgyógyászati osztályának főorvosa válaszol.

- Mik a magas vérnyomás jelei, hogyan szűrhető ki a betegség, mit tanácsolnak azoknak, akik ezeket a tüneteket észlelik?

- A magas vérnyomás (hipertónia) gyakran nem okoz érzékelhető panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom, idegesség. Amint ilyen tüneteket észlelnek, azonnal forduljanak családorvoshoz és stabilizálják a vérnyomást, hogy ne legyenek súlyosabb következményei - infarktus, agyvérzés. Mindenkit érinthet, de vannak kockázati tényezők, amelyek hozzájárulnak a kialakulásához, többek között a túlsúlyosság. Mivel a magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt, általában túl későn ismerik fel, amikor már egyéb károsodások is felléptek. Van, aki már azt megérzi, ha 10-zel nőtt a vérnyomása, amit erős fejfájás kísér, azonban van, aki azt sem veszi észre, ha a normálisnál 40-50-nel magasabb a vérnyomása, ez benne a csalóka. A 40 éven felülieknek évente ajánlatos legalább egyszer szívfelvételt készíteni, vért adni koleszterinszint mérésére. Már a vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben, főleg ha egyéb érrendszeri kockázati tényezőkkel párosul. Téves az a felfogás, hogy előrehaladott életkorban a magasabb vérnyomás is normálértéknek minősül, és nem okoz károsodást. Egy 50 éves ember esetében például magas a 140-es vérnyomás. Az idősebb emberek a legveszélyeztetettebbek körébe tartoznak, ha magas a vérnyomásuk. Ha, tegyük fel, valaki 160-180-as vérnyomással lehajlik, a vér az agyába tódul, az elmeszesedett erek megrepedeznek, elpattanhatnak, a nagy nyomástól bekövetkezik az agyvérzés, vagy elszabadulhat egy lappangó vérrög, ami komplikációt okoz az agy vérellátásában - például isémiás agyvérkeringési zavart okoz, elakadhat a szív koszorúereiben és kezelés hiányában infarktushoz vezethet. Az is előfordul, hogy egy 60 éves, derékfájással kórházban fekvő betegnél a szívfelvétel kimutatta, hogy lábon áthordott infarktusa volt, amiről a betegnek fogalma sem volt.

- Milyen gyógykezelést alkalmaznak magas vérnyomás esetén?

- A hipertónia kezeltetése ajánlott, ha a vérnyomás meghaladja a 140/90 értéket. Fontos a vérnyomás folyamatos kezelése gyógyszerekkel és szükség esetén injekciókkal. Ma már vannak olyan gyógyszerek, amelyek 24 óráig stabilan tartják a vérnyomást. Ez a betegség nem kigyógyítható, ezért fontos az állandó kontroll, a mérés és a gyógyszerek szedése. Feltétlenül ajánlatos koleszterin-csökkentő gyógyszereket szedni, ha magas a vér koleszterinszintje. Ha a lerakódott koleszterintől szűkül az ér belső átmérője, emelkedik a vérnyomás, ez pedig megterheli a szívpumpát. Ugyancsak fontos a vérhígító gyógyszerek szedése, ha túl sűrű a beteg vére.

- Mennyire járul hozzá a gyógyuláshoz a helyes táplálkozás?

- A gyógyszeres kezelés mellett a beteg is nagyon sokat tehet egészsége helyreállítása érdekében. Javallott a "káros életmód" megváltoztatása, mint például a dohányzás, alkoholfogyasztás abbahagyása, ajánlatos felhagyni a koffeint tartalmazó italok fogyasztásával, vagy legalább jelentősen mérsékelni kell. Meg kell változtatni az étkezési szokásokat: több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, csökkenteni kell a sóbevitelt, az állati zsírokat növényi olajokkal, a húsételeket hallal kell helyettesíteni. A túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő betegek számára a legfontosabb a testsúly csökkentése. Ezek mellett ajánlott a stressz megszüntetése, valamint a testmozgásra fordított idő növelése. A mozgás kedvezően befolyásolja az anyagcserét, segít a fogyásban, viszont nem szabad a szervezetünket nagyon megterhelni, mert nem bírja el a szívűnk.

baráth