Megújult a Tisza-forrás

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

Felavatták múlt pénteken Kőrösmező (Jaszinya) közelében a Tisza forrását védő kőfalat és teraszt, amelyet magyarországi környezetvédők és diákok építettek újjá kárpátaljai magyar egyetemisták közreműködésével.

A Keleti-Kárpátokban, több mint 1100 méter tengerszint fölötti magasságban eredő Tisza forrásának környezetét a szegedi Geo-Environ Környezetvédelmi Egyesület, a pécsi Mecsek Egyesület és Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület tagjai építették újjá ez év júliusában a Szegeden élő Tóth Imre nyugalmazott egyetemi földrajztanár kezdeményezésére.

A Rahónál egyesülő Fehér- és Fekete-Tisza közül az utóbbi forrását tekintik az öt ország területét érintő folyó eredetének. A Fekete-Tisza Kőrösmezőtől 23 km-re található forrásának környezetét az 1870-es években magyar természetbarátok építették ki, de az akkor emelt kőfal az utóbbi években erősen megrongálódott és életveszélyessé vált. A lebontását és újjáépítését követően a Szolnoki Műszaki Szakközépiskola diákjai két építész tanár irányításával - helyben fellelhető anyagok felhasználásával - elkészítették az Aklos-fennsíkon lévő Tisza-forráshoz vezető lépcsőt és hozzá mintegy 70 méter hosszú korlátot.

A magyarországi környezetvédők még az idén többnyelvű táblákat helyeznek el a Tisza forrásvidékére látogató turisták tájékoztatása céljából a járási székhely, Rahó főterétől kezdődően több helyszínen. Terveik közt szerepel két "esőbeálló" megépítése is, közvetlenül a forrás mellett. (Kárpátalja/MTI)