A szilvától a szőlőig

III. Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztivál és Szüreti Mulatság

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

"Úgy döntöttünk, hogy mi nem a szokványos módon rendezzük meg a falunapunkat, hanem megtoldjuk egy kis lekvárfőzéssel és egyebekkel, hogy jobban bemutassuk hagyományainkat a hozzánk látogatóknak" – kezdte köszöntő beszédét Mester András, Mezőgecse polgármestere a lekvárfőző fesztivál megnyitásakor.

A program már reggel hatkor kezdődött szilvamosással, magolással és üstfelállítással. Később meggyújtották az üstök alatt a tüzet, és elkezdődött az egész napos programnak számító lekvárfőzés. A szőlősi járási Csornáról érkezett csapat igazi különlegességet, somlekvárt rotyogtatott az üstjében. Csapatok érkeztek a magyarországi Nyírtétről, Aldebrőről és Szamosújlakról, akik a magyar nemzeti ételfőző versenyen is részt vettek és bográcsgulyást, babgulyást, halászlevet és töltött káposztát készítettek. Megkóstolhatták a turisták és érdeklődők a szilvából készült ételeket és italokat is: a cibere és a szilvalekvár mellett a szilvás gombócot, a kőttes kalácsot, szilvabefőttet, lekváros csőrögét és palacsintát. De láthatóan nagy sikere volt a hagyományos szilvapálinkának is.

A megyei turisztikai hivatal szervezésében az eseményre Ukrajna távolabbi megyéiből is érkeztek turistacsoportok, s jelen volt a rendezvényen a hivatal vezetője, Olekszandr Marcsenko is. Alla Daniljuk, a Cserkasszi Megyei Közigazgatási Hivatal Turisztikai és Sport Főosztályának vezetője kollégáival három napon át tanulmányozta a Csizmár Sarolta vezette Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség tevékenységét. A tanulmányút utolsó állomása volt a mezőgecsei rendezvény, ahol a cserkasszi vendég lapunknak elmondta: "A cserkasszi vidéken az ehhez hasonló, hagyományokat bemutató fesztiválokat a hatóságok szervezik. Számunkra meglepő, hogy itt mindezt maguk a falvak lakói is képesek megszervezni. Ez a lekvárfőző fesztivál nagyon érdekes, a hozzám hasonló közép-ukrajnaiak számára egzotikus egy itteni kirándulás."

Az ünnepi megnyitón köszöntötte a megjelenteket Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a KMKSZ Beregszászi Középszintű szervezetének alelnöke. "Mi folytatói, leszármazottai vagyunk egy ősi nemzetnek – mondta –, melynek hagyományait kötelességünk továbbadni az utánunk jövő generációknak."

Sin József, a Beregszászi Állami Közigazgatási Hivatal alelnöke, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke elismerőleg szólt a kis falunak számító Mezőgecse figyelemreméltó kezdeményezéseiről. Hisz számos olyan hagyományőrző programot szerveztek az idén is, amely az egész kárpátaljai magyarságot, de még a megye határain kívül élőket is megmozgatott. Köszönetet mondott a szervezőknek és biztosította őket, hogy a KMKSZ a jövőben is támogatni fogja a hasonló rendezvényeket.

Köszöntötte a fesztiválozókat Pősze Roland mezőgecsei görög katolikus parochus, Pető János, a Magyar Köztársaság beregszászi konzulja, Vaszil Ivasko, Csorna polgármestere. Révész Dezső, Nyírtét polgármestere bejelentette, hogy a mezőgecsei községi könyvtárnak 200 kötetet adományoznak.

Csizmár Sarolta, a lekvárfőző fesztivál háziasszonya a falusi vendéglátás terén elért eredményekről, a benne rejlő további lehetőségekről, és a gecseihez hasonló fesztiválok fontosságáról beszélt, hangsúlyozva: "Korábban mi tanultunk másoktól, és mára pedig elértük, hogy mások tanulnak tőlünk."

A kulturális műsorban felléptek a helyi óvodások, a mezőgecsei műkedvelő együttes, a Mezővári Zeneiskola növendékei, a Nagybégányi Kultúrház tánccsoportja, az Asztélyi Kék Ibolya Tánccsoport, a nyírtéti műkedvelő csoport, a Kisgyőri Dalárda, a Szamosújlaki Kultúrcsoport, a beregszászi Natali Tánccsoport, és a Guti Kultúrház műkedvelő együttese. Három korosztályban hirdettek szépségversenyt a helyi lányok között, a fiúk pedig kispályás focitornán mérhették össze tudásukat a badalói és baktai társaikkal.

A lekvárfőző versenyen részt vevő csapatok közül a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesületének csapata nyerte a fődíjat, a 30 literes üstöt. A másodikok a mezőváriak, a harmadikok pedig a csornaiak lettek. A magyar nemzeti ételfőző verseny győztese a legfinomabb bográcsgulyást készítő Jakimiv Ferenc lett, ő nyerte a másik 30 literes üstöt.

A gyerekeket játszóház és csúszda várta. A rendezvény részeként diavetítésen mutatták be Mezőgecse életét és fejlődését az 1920-as évektől napjainkig. Végül szabadtéri szüreti mulatsággal zárult a nap, hagyományos csősztánccal, kosár- és szőlővásárral, mindehhez a zenét a halábori Bózsár Zoltán és zenekara szolgáltatta.

Badó Zsolt