2009. szaptember 11.

2009. szeptember 11., 10:00 , 452. szám

"Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul." Ézsaiás 40:30-31/a

Kedves Testvéreim! A 178. Halleluja 2. versében írja az énekíró: "Láttam embert, óh, de hányat, élni évet év után, Mind hogy fut, hogy jön, megy, fárad, Élte munka, gond csupán."

Igénkben ez áll: 1. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak. A bűneset óta az ember fáradékony. Maga Jézus Krisztus is ismerte a fáradtságot. Például amikor a samáriai asszonnyal találkozott: "...az úttól elfáradva ült le a Jákób forrásához."

2. Még a legkiválóbbak is megbotlanak. Nincsenek tökéletes hívők. Sajnos sokan csak a botlásokat látják és azonnal elítélik, megvetik azt, aki elbotlott. Vannak, akik mindig másokhoz mérik magukat és úgy gondolják, velük ez nem történhet meg. Sajnos bőven akadnak olyanok is, akik magára hagyják, leírják azt, aki megbotlott, elbukott. Péternek, Jézus tanítványának a főpap udvarán - miután megtagadta Jézust, a kakas megszólalt és eszébe jutottak Jézus szavai - kellett megtanulni, amit mindnyájunknak meg kell tanulni: Jézus nélkül mind csak erre vagyunk képesek, megbotlani, elbukni, megtagadni az Urat és sokszor egymást is. De ahogy Jézus az elbukott Pétert nem hagyta magára, úgy minket is megkeres, talpra állít, meg nem érdemelten is, kegyelemből.

3. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul. Egy olyan világban élünk, ahol az emberek már nem tudnak bízni egymásban. A mai ember sokszor éli át egyik énekünk vallomását: "Szeretnék bízni, de nem merek, Becsapnak mindig az emberek." A Zsolt. 146:3-ban: "Ne bízzatok az előkelőkben, egy emberben sem."

Testvérem! Te kiben bízol? Emberekben? Magadban? Erődben? Tehetségedben? Vesd hitedet és bizalmadat az Úrba! Kívánom, hogy életed minden napján átéld Hudson Taylor misszionárius vallomását: "Senki sem elhagyatott, aki Istenre bízta magát." Ámen.

Mező Miklós