Idén nincs több IMF-hitel?

2009. szeptember 11., 10:00 , 452. szám

Ukrajna idén valószínűleg már nem jut újabb IMF-hitelrészlethez, mivel nem teljesítette az ehhez szükséges feltételeket - jelentette be az ukrán államfő vezető gazdasági tanácsadója.

Szombaton a Valutaalap azt közölte, hogy a januári elnökválasztások előtt nincs egység a politikai elitben, ugyanakkor elégedett a központi bank és a kormány intézkedéseivel. Olekszandr Slapak, az ukrán államfő vezető gazdasági tanácsadója szerint mégsem valószínű, hogy megkapják a készenléti hitelkeret újabb részletét, mivel gyakorlatilag egyetlen feltételt sem sikerült teljesíteni. A Nemzetközi Valutaalap július 29-én utalta ki Ukrajnának a tavaly november elején aláírt, 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeret harmadik, 3,3 milliárd dolláros részletét.

Dzheyla Pazarbaziolu, az IMF ukrajnai misszióvezetője kijevi tárgyalásait követően nem rejtette véka alá véleményét az ukrán gazdasági helyzet alakulását, a hrivnya elértéktelenedését illetően. "Nem szólítom fel az elnökválasztáson induló személyeket arra, hogy legyenek barátok. De amikor az ország válságban van, legalábbis egyetértésnek kell lennie abban, hogy mit szükséges tenni. Ez hiányzik. Mindenki igyekszik kárt okozni a másiknak" - mondta többek között a szakember. (Kárpátalja/vg.hu/korrespondent.net)