Már szárad a dobronyi paprika

2009. szeptember 11., 10:00 , 452. szám

Végéhez közeledik az uborka betakarítása, tovább tart viszont a paprika és paradicsom "szüretelése" és a késői érésű káposzta is a földeken van még. Egyszóval, szeptemberben is bőven akad munka a gazdaságokban. Az aktuális teendőkről lapunk állandó szakértőjét, Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadóját kérdeztük.

- Mi a helyzet az uborkaföldeken?

- A szabadföldi uborka betakarítása lassan a végéhez közeledik. Tapasztalataim szerint a legtöbb ültetvény ma már eléggé megtépázott, de amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az állományunk még mindig olyan állapotban van, amikor érdemes folytatni az uborka szedését, akkor folytatni kell még néhány napig a növények táplálását is. Abban az esetben azonban, ha a növények eddig rendben megkapták a tápoldatokkal a maguk kálium-, nitrogén- és foszformennyiségét, most már ajánlatos áttérni a kizárólag nitrogénnel való trágyázásra. Szeptember közepétől azután elegendő csupán tiszta vizet kijuttatni a növényeknek, amelyek ezután még felélhetik a talajban található tápanyagokat.

Ha betakarítottuk a termést, távolítsuk el a földről az elszáradt növényi részeket, göngyölítsük fel a hálókat, szedjük fel a takarófóliát. Ez utóbbit kellő odafigyelés esetén jövőre is felhasználhatjuk. A felszedett csepegtetőcsöveket azonban valószínűleg ki kell dobni. Elméletileg ugyan megtisztíthatjuk a vízkőtől az eldugult járatokat foszfor- vagy salétromsavas oldatba áztatva a csövet, ám mivel ezek az anyagok nehezen beszerezhetők, erre valószínűleg nem nyílik lehetőségünk.

Ezután jó mélyen ássuk fel a bakhátakat. Amennyiben a következő évben is uborkát szeretnénk telepíteni az adott területre, ajánlott ásáskor szerves trágyát bedolgozni a talajba. Elegendő, ha a trágyát csupán a bakhátakba forgatjuk be, de ne elégedjünk meg négyzetméterenként 20 kg alatti mennyiséggel. Figyeljünk oda arra is, hogy a felhasznált trágya jó érett legyen, ellenkező esetben jövő tavasszal pentozán hatás érheti a növényeinket, azaz az éretlen szerves trágya nem dúsítja majd nitrogénnel a talajt, hanem maga szívja el azt a növények elől.

- Mit kell tudnunk a paradicsomról?

- Jelenleg is tart a paradicsom betakarítása. Ilyenkor az a cél, hogy minél tovább szinten tartsuk a növények kondícióját, hogy lehetőség szerint egészen az első fagyokig szedni tudjuk a paradicsomot. Ebben az időszakban leginkább a gombabetegségek fenyegetik a növényállományt, mindenekelőtt a fitoftóra és az alternária. Ezek elleni védekezésül olyan gombaölő-szereket kell választanunk, amelyeknek az élelmiszer-egészségügyi várakozási ideje rövid. Számítanunk kell a gyapottok-bagolylepke megjelenésére is, amely szeptember elején még egyszer rajzik. Ezek ellen szükség esetén végezzünk rovarölő-szeres kezelést kitinszintézis-gátlókkal (diflubenzuron, lufenuron, triflumuron, teflubenzuron), Bacillus thuringiensis törzsekkel, valamint lárva- és tojásölő hatással is rendelkező hatóanyagokkal (pl: indoxacarb).

- Mire figyeljünk a káposztánál?

- Mivel a téli káposzta még nem érett meg a betakarításra, feltétlenül védekezzünk a káposztalepke ellen. A gombaölőszeres védekezés viszont már felesleges ebben az időszakban, ha növényeink egyébként megkapták a szükséges tápszereket. Idén feltűnő a határt járva, hogy sok káposztaültetvényen a tápanyaghiány jelei okoznak gombabetegségekre emlékeztető tüneteket. Ez is csak azt bizonyítja, hogy megfelelő tápanyag-utánpótlás nélkül nem számíthatunk eredményes termesztésre.

- Érik-e már a híres dobronyi paprika?

- Nagydobronyban és környékén is megkezdődött már a fűszerpaprika betakarítása. Amennyiben fűszerpaprikát termesztünk, figyeljünk oda arra, hogy csak a teljesen érett és egészséges terméseket szedjük le, a hibás csöveket különítsük el, a legjobb eleve kidobni, esetleg a komposzt közé keverni őket. A fűszerpaprika utóérlelésének két módszere közül manapság az úgynevezett "zsákos" eljárás a legelterjedtebb, amikor a paprikacsöveket kályhacső szélességű hálókban aggatják ki száradni az eresz alá. Az első fagyokig kint hagyott paprika gyönyörűen beérik, kialakulnak a fajtára jellemző szín- és ízanyagok. Ezután a paprika szárítóhelyiségbe kerül, ahol 40-50 fokon addig szikkasztják, míg csontszáraz nem lesz, és könnyen letörhető a csumáról, azaz elkülöníthető a paprikának a szára és a húsa. Ezután irány a paprikamalom, ahol a paprikamolnárok a megfelelő minőségűre őrlik és szitálják a fűszerpaprikát. A paprikakedvelő közönség örömére elmondhatom, hogy idén jó termés mutatkozik, így várhatóan jó minőségű fűszer kerül majd a piacra.

Ami az étkezési paprikát illeti, ezen a téren mostanság szintén a pirospaprika a sláger, vélhetően azért, mert egyre elterjedtebbek a paprikából készült különféle ínyencségek, mint például az adzsika, a lecsófélék, a paprikalekvár stb., amelyekhez a pirospaprika a legjobb alapanyag. A pirospaprika termelése az értékesítés szempontjából is jó vállalkozásnak bizonyult, mivel idén viszonylag magas ár érhető el érte a piacon. Összességében mégis felemás az idei év a paprikatermelők számára, mert bár a termés jónak mondható, nem sikerült elérni a tavalyi felvásárlási árakat. Ebben természetesen elsősorban a gazdasági válság a ludas, amely visszafogta a fogyasztást. Tovább súlyosbítja veszteségünket a hrivnya-dollár árfolyam romlása, illetve a jelentős infláció.

pszv