Nyelvtörvényre készülhet Ukrajna is

Miközben Európa hallgat...

2009. szeptember 11., 10:00 , 452. szám

Egy kárpátaljai ukrán nacionalista politikus szerint Ukrajnának át kellene vennie a szlovák "nyelvvédelmi tapasztalatot", mivel minden országnak joga van saját nyelvének és kultúrájának a védelmére. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint hasonló hangulat jellemzi az egész ukrán jobboldalt, amelyet csak felerősít a közelgő elnökválasztási kampány.

A szlovák nyelvtörvényt kommentálva Ivan Gabor, a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) Kárpátalja megyei szervezetének elnöke a sajtónak elmondta: Ukrajnában a szlovákiaival ellentétes helyzet alakult ki, mivel egyes régiókban az abszolút többségben lévő ukránok nem juthatnak anyanyelvükön információkhoz, sőt lélektani nyomást is alkalmaznak velük szemben. Hozzátette: Ukrajnában előfordultak esetek, amikor embereket bocsátottak el állásukból vagy tagadták meg tőlük a továbbtanulás lehetőségét csupán azért, mert ukránul szerettek volna beszélni, miközben arra nem volt példa, hogy hasonló módon jártak volna el oroszul beszélő személyekkel.

A kárpátaljai magyarság jogainak korlátozását is gyakran szorgalmazó Gabor szerint a helyzet szabályozása érdekében végre Ukrajnában is el kellene fogadni az új nyelvtörvényt, amely alapján felelősségre lehetne vonni azokat az állami hivatalnokokat, akik nem államnyelven beszélnek, és nem akarják ukrán nyelven intézni az állampolgárok ügyeit.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a jobboldali politikus megnyilvánulását már a közelgő elnökválasztási kampány részének tekinti. Véleménye szerint, amennyiben megvalósulna a z ukrán politikus elképzelése, azzal megsértenék az országban élő nemzetiségek, így a magyarok jogait is.

- Természetesen ez a nyilatkozat egy az egyben ellenünk, kisebbségiek, magyarok ellen irányul. Ennek ellenére akár le is zárhatnánk annyival az ügyet, hogy egy nevenincs párt, nevenincs vezetőjének megnyilatkozásáról van szó, hiszen az UNP nem parlamenti erő Ukrajnában. Sajnos azonban egyértelmű, hogy az egész ukrán jobboldalra jellemző ez a beállítottság, és az előttünk álló elnökválasztási kampányban egymásra fognak licitálni az ukrán nacionalista vezetők a kisebbségellenes nyilatkozataikkal és vállalásaikkal. A választási kampány végére egy félfasiszta, sovén hangulatú jobboldal fog összecsapni egy oroszbarát, nosztalgiázó baloldallal - mondta Kovács Miklós. (Kárpátalja/MTI/zakarpattya.net.ua)