KMEDT-közgyűlés Ungváron

2009. szeptember 18., 10:00 , 453. szám

Dr. Novák Endrére, az ungvári megyei kórház névadó főorvosára emlékeztek szeptember 12-én a megyeszékhelyen, akinek az idén van születése 160., halála 70. évfordulója.

A Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) és a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) közös szervezésében első alkalommal került megrendezésre szombaton a Dr. Novák Endre-napok elnevezésű nemzetközi konferencia.

A tudományos munka megkezdése előtt dr.Csík Adalbert-Ferenc, a KMEDT elnöke és dr. Jurij Jacina, a megyei kórház főorvosa elhelyezte koszorúját az intézmény kertjében álló Novák Endre-mellszobornál, majd dr. Andrásofszky Barna, a MET örökös és tiszteletbeli elnöke, valamint dr. Szutrély Péter, a MET alelnöke is megkoszorúzta az emlékművet.

A Himnuszok elhangzása után előbb dr. Csík Adalbert-Ferenc, majd dr. Jurij Jacina tartott előadást a megyei kórházat 1874-től 53 éven át irányító dr. Novák Endre munkásságáról, kiemelve a ,,kórházépítő" doktor elévülhetetlen érdemeit az intézmény megalapításában és működtetésében. A tudományos előadások után kerekasztal-megbeszélés és a Szózat eléneklése zárta a nemzetközi konferenciát.

(tamási)