Mindennapi energiánk

Moderátorképzés Beregszászban

2009. szeptember 18., 10:00 , 453. szám

A nyírbogdányi (Magyarország, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) Kristály Alapítvány és kárpátaljai partnere, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) közös szervezésében moderátorképzésre került sor főiskolás diákok részvételével. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán megtartott képzés során bemutatásra került a Mindennapi energiánk című projekt, mely az energiatakarékos életvitel megvalósításának módozatairól szólt.

A képzésnek helyet adó felsőfokú tanintézmény képviseletében Fodor Gyula, a főiskola előadója köszöntötte a Kristály Alapítvány két jelen lévő munkatársát. Az alapítvány - melynek elnöke Kovács Istvánné - 2004-ben alakult Nyírbogdányban. Céljai között szerepel többek között a hátrányos helyzetű fiatalokkal való foglalkozás, valamint közhasznú projektek szervezése. A Mindennapi energiánk nevet viselő projekt célja megmutatni a résztvevők, és általuk a helyi közösségek számára mindkét megyében, hogy a környezettudatos és energiahatékony életvitel megvalósítása elsősorban nem a gazdasági helyzet, hanem egy szemléletmód függvénye, és hogy a régi, paraszti kultúrákban napi szinten alkalmazott módszerek újraélesztésével a mai kor embere is jelentős előrehaladást érhet el ezen a területen nagyobb infrastrukturális beruházás nélkül is. A fő projekttevékenységek a fenntartható Mindennapi Energia Klubok kialakítására irányulnak. Ezen klubok fenntartásának feltétele olyan moderátorok képzése, akik tovább tudják vinni a klub tevékenységét.

Kárpátaljai részről - a Kristály Alapítvány felkérésére - Kovács Elemér szólt a vidékünkön e téren tapasztalható múltbeli helyzetről és a jövőbeli alternatívákról. Mint mondta, az átlagos bevétellel rendelkező kárpátaljai családok túlnyomó részénél a fizetés 30-40 százalékát elviszi a gáz- és villanyszámla befizetése, drága a fa és a szén is. Mindenkinek érdeke tehát, hogy kevésért többet kapjon. A lehetséges "spórolási" megoldások kapcsán az előadó szólt a különböző nyílászárókról és lakásszigetelő anyagokról (Hungarocel), az energiatakarékos égőkről, valamint a nálunk egyelőre csak a nagyvárosokban alkalmazott napkollektorok szerepéről. Nagy érdeklődés kísérte még a szalmabrikett-tüzelés alternatíváját.

A rendezvény a Magyar-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, az Európai Gazdasági Térség (EGT), a Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Magyar Köztársaság támogatásával.

fzs