Nem támogatja a kettős állampolgárságot

Beregszászban kampányolt Litvin

2009. szeptember 18., 10:00 , 453. szám

Elnökválasztási kampánykörútja egyik kárpátaljai állomásaként Volodimir Litvin a saját nevét viselő tömörülés és az ukrán parlament elnöke Beregszászban, a Kossuth Lajos téren találkozott a választókkal. A házelnök, aki már bejelentette, hogy indul a 2010-es elnökválasztáson, fontosnak tartja, hogy az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek szabadon használhassák anyanyelvüket, viszont nem támogatja a kettős állampolgárság bevezetését Ukrajnában.

A jelenlevők egyikének kérdésére válaszolva, mi az álláspontja a kettős állampolgárság intézményével kapcsolatban, Litvin elmondta, hogy a kettős állampolgárság bonyolult kérdés, a világ számos országában nincs vele gond, azonban a még kiépülőfélben levő ukrán államban bevezetése következtében nagy méreteket öltene a kivándorlás. Leszögezte továbbá, hogy Ukrajna alkotmánya tiltja a kettős állampolgárságot.

A nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogának csorbulására vonatkozó kérdésre a Verhovna Rada elnöke csak általánosságokat mondott: szükségesnek tartja, hogy ott, ahol egy tömbben élnek a nemzeti kisebbségek képviselői, a saját nyelvükön is elérhető legyen számukra a hivatali ügyintézés, a diákok pedig anyanyelvükön tanulhassanak. Ugyanakkor fontosnak nevezte az államnyelv elsajátítását is.

Beszédében Litvin a választási rendszer radikális megváltoztatását szorgalmazta. Síkraszállt a vegyes parlamenti választási rendszer visszaállítása mellett, melyben a képviselők egy részét a pártlistákra leadott szavazatokkal választják meg, a többieket pedig egyéni választókerületben.

Egy, a nyugdíjfolyósítással kapcsolatos kérdésre válaszolva az ukrán parlament elnöke felháborodásának adott hangot: míg az országban alig több, mint 600 hrivnya az átlagnyugdíj, vannak olyanok, akik több mint tízezer hrivnyás nyugdíjban részesülnek. Szorgalmazta, hogy minél hamarabb szabályozzák a nyugdíjfolyósítás rendszerét és szüntessék meg az aránytalanságokat.

evk