Óvodaavatás Tiszaújhelyen

Határokon átnyúló összefogással

2009. szeptember 18., 10:00 , 453. szám

Nagy álma vált valóra a nagyszőlősi járási Tiszaújhely lakosainak - különösen a kisgyermekes családoknak szeptember 15-én -, tudtuk meg Boldog Ferenc KMKSZ-alapszervezeti elnöktől. Ezen a napon nyitotta meg ugyanis kapuit a helyi általános iskola szomszédságában a nemrég felújított óvoda.

A településen 1996-ban szűnt meg a szervezett óvodai foglalkozás, megszűnt az intézmény, a gyerekekkel a továbbiakban a település református és görög katolikus parókiáján zajlottak foglalkozások. Az egykori óvoda épületét az évek során pedig megette az idő vasfoga. A tiszaújhelyi községi tanács 2003-ban vette tervbe az épület felújítását, de ez önerőből nem tűnt megvalósíthatónak. Barta Józsefnek, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökhelyettesének közvetítésével a Várföldi Tamás vezette érdi Egymásért Alapítvány sietett a település segítségére, mellyel tavaly tavasszal együttműködési szerződést kötöttek. Az Egymásért Alapítványon kívül jelentős anyagi háttérrel és eszközökkel járult hozzá a munkálatokhoz az ausztriai Marika Freunde Egyesület és az Alsó-ausztriai Önkormányzóság, a Nagyszőlősi Járási Tanács, helyi vállalkozók és a szülők, KMKSZ-tagsága pedig társadalmi munkával segítette az ügy sikerét. Így tavaly végre elkezdődhettek a munkálatok.

Az óvoda az európai normákhoz igazodik: korszerű víz- és fűtésrendszerrel, csatornázással rendelkezik. Van korszerűen felszerelt konyha és iroda, a foglalkozások számára játékokkal tele játszóterem, játszótér, valamint háló, ahol az ovisok a foglalkozások fáradalmait pihenhetik ki.

Mint megtudtuk, 50 gyerekkel fognak itt foglalkozni két csoportban. A személyzet 11 főből áll majd.

A hivatalos megnyitón részt vett Oleg Havasi, Kárpátalja kormányzója, Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Vaszil Jakob, a Nagyszőlősi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke, valamint Várföldi Tamás, az Egymásért Alapítvány vezetője.

Oleg Havasi köszönetét fejezte ki a támogatóknak, majd az óvoda kollektívájának átadott egy színes televíziót.

Bacskai József beszédében elmondta: "Ezek a gyerekek, akik majd ebbe az óvodába fognak járni, mire felnőtté válnak, nagy valószínűséggel már az Európai Unió állampolgárai lesznek. Nagyon fontos, hogy ezek a gyerekek méltó környezetben sajátítsák el azokat az ismereteket, amelyek ehhez az új életmódhoz, új életfeltételekhez szükségesek lesznek. Bízzunk benne, hogy ez a cél megvalósul."

Várföldi Tamás a munka kapcsán elmondta: ez a program az osztrák-magyar-ukrán összefogást dicséri. A szülőkhöz fordulva elmondta: ne csak az óvodában neveljék a gyerekeket, hanem otthon is. Majd arra kérte a jelenlévő politikusokat, hogy később se feledkezzenek meg az óvodáról, hiszen egy épület hamar tönkremehet, ha nincs megfelelően karban tartva.

A község nevében Zelik Ferenc, Tiszaújhely polgármestere mondott köszönetet, majd a nagyszőlősi járási képviseletében Vaszil Jakob, a Nagyszőlősi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke adott át köszönő okleveleket. A történelmi egyházak képviseletében Szűcs Béla görög katolikus atya szentelte meg az óvodát. Végül az óvodások verses-dalos műsorát követően mindenki megtekintette az új épületet.

F.Zs.