December 31-ig ingyenesek a "földaktok"

2009. szeptember 25., 10:00 , 454. szám

Megkezdődött a földtulajdont igazoló állami okmányok, az úgynevezett "földaktok" kiállítása és kiadása. A folyamat egyelőre viszonylag lassan halad, s várhatóan nem mindenki kapja majd kézhez újévig az iratot. Az újévi határidő azért fontos, mert a miniszteri kabinet augusztusi rendelete értelmében addig (más források szerint január közepéig) a fizikai személyként jelentkező állampolgárok számára ingyenes az eljárás, azaz nem kell megfizetni az állami illetéket.

Szeptember 1-jétől életbe lépett az okmányok kiadásának egyszerűsített rendje, melynek értelmében az igénylőnek az ügyintézést végző Állami Földbizottság (Derzskomzem) regionális hivatalához címzett kérvényéhez csatolnia kell személyi igazolványa és identifikációs kódja másolatát, valamint a helyi önkormányzatnak vagy a járási állami közigazgatási hivatalnak a földrészleg tulajdonba adásáról hozott határozatának másolatát.

Az iratokat a hónap eleje óta a helyi tanácsoknál fogadják. Mester András, Mezőgecse polgármestere lapunknak elmondta, hogy a folyamat valójában még csak a napokban indult be. A tanács külön értesítőben hívta fel a falu lakóinak figyelmét az ingyenes ügyintézés lehetőségére, ám az eddig leadott kérvények számából még nem lehet megítélni, hogy mindez mennyire mozgatja meg a lakosságot, mondta.

Mezőgecséhez hasonlóan a salánki önkormányzat is tájékoztatta a helybélieket az ingyenes ügyintézés lehetőségéről, s azóta naponta többen is érdeklődnek a tanácsnál a teendőkről. Daróczi György polgármester szerint mintegy ezer tulajdoni üggyel kell majd foglalkozniuk a faluban. Bár az ügyintézés a kérvénynek a Derzskomzemben történt bejegyzésétől számított legfeljebb 30 napot vehet igénybe, a tanácselnök szerint a hatóságok aligha érkeznek újévig kiállítni valamennyi okiratot. A polgármester éppen ezért sok kollégájához hasonlóan azt tanácsolja az érintetteknek, hogy ne halogassák a kérvény benyújtását.

Megindult a kérvények fogadása Szürtében is, tájékoztatta lapunkat Puskár Árpád polgármester. Kiss Erika, a település földmérnöke szerint egyelőre a folyamat legelején tartanak, hiszen a mintegy ezer érintettből még csupán néhány tucatnyian nyújtották be a kérvényüket. Mint jelezte, a kérvényekkel legfeljebb azokban az esetekben várható némi pótlólagos ügyintézés, amikor a kilencvenes években kiállított tulajdoni határozatokat most a kedvezményezettek örökösei próbálják meg érvényesíteni.

hk