Működik is meg nem is a szlovák vonatröntgen

2009. szeptember 25., 10:00 , 454. szám

Ideiglenes kompromisszum született a sokat vitatott szlovákiai vasúti röntgen biztonságos üzemeltetéséről.

A szlovák fél hozzájárult ahhoz, hogy az Palló-Mátyóc ukrán-szlovák nemzetközi vasúti határátkelő szlovákiai oldalán 2007 óta üzemelő ipari röntgennel csupán a teherszerelvények negyedik kocsijától kezdve vizsgálják át a vonatokat. Ennek révén szeptember közepétől újraindult a forgalom a szóban forgó átkelőn.

Mint arról lapunk is beszámolt, ez év februárjában huszonnégy órán belül két mozdony személyzete szorult kórházi kezelésre amiatt, hogy a THSCAN RF6010 típusú ipari röntgenkészülék, amely a rakományok átvizsgálására szolgál, eddig ismeretlen okokból a mozdonyokat is átvilágította. Egy később elvégzett vizsgálat szerint a vezetőfülkét a röntgen üzemelése során a megengedett érték 30-szorosának megfelelő sugárdózis érte.

Miután a szlovákok sem az orvosi zárójelentések, sem az ukrán fél által elvégzett vizsgálati eredmények birtokában nem reagáltak a berendezés leállítására vonatkozó követelésekre, az Ukrán Vasút augusztusban beszüntette a forgalmat a Palló-Mátyóc átkelőn. Ez jelentős torlódásokhoz vezetett a határ mindkét oldalán.

A nyomásnak engedve a szlovákok végül augusztus 20-án kikapcsolták a röntgent, így újra elindulhattak a teherszállítmányok. Jelezték viszont, hogy a készülék teljes felszámolása nem áll módjukban, mivel azt az Európai Unió költségére és előírásainak megfelelően állították fel a határon. Így aztán azt a kompromisszumos megoldást javasolták, hogy a berendezést csak a mozdony és a soron következő két vagon áthaladása után helyezik üzembe. Csakhogy egy szeptember 14-én elvégzett ellenőrzés során a vezetőfülkében így is nagyobb volt a sugárzás a megengedettnél, ezért ismét leállt a forgalom.

Ezt követően a szlovákok beleegyeztek, hogy csak a negyedik vagonnál kapcsolják be a röntgent. Ez a megoldás a mozdonyokon elhelyezett mérőműszerek adatai szerint ugyan már megfelelő, ám az Ukrán Vasút mindaddig nem nyugszik, amíg a szlovákok teljesen be nem szüntetik a röntgenvizsgálatot a határon - közölte a napokban újságírókkal Bogdan Pih, a Lembergi Vasút egyik vezetője.

p