A nem létező olvasó valóban nem létezik

Válasz az elterelő manőverre...

2009. szeptember 25., 10:00 , 454. szám

A "zöld", avagy "igazi" Kárpáti Igaz Szó (KISZ) közzétette az általa megjelentetett állítólagos "olvasói levél" felvételét, hogy bizonyítsa, jóhiszeműen járt el, amikor egyik korábbi számában közölte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ), Kész Elemér kígyósi polgármestert és lapunkat szidalmazó írást. Ezzel azonban csupán eljárásának etikátlanságát bizonyította be végérvényesen a szerkesztőség.

Mint emlékezetes, a nem túl épületes "olvasói levél" megjelenése után Kész Elemér jelezte lapunknak, hogy nem létezik az az állítólagos olvasó, akit a levél szerzőjeként tüntettek fel. A KISZ válaszul leközölte a szóban forgó levél felvételét, s kisebb litániát mellékelt hozzá arról, hogy valójában nem ők, hanem lapunk, a Kárpátalja az újságírás minden írott és íratlan etikai szabályának megsértője kies honunkban. Csakhogy a közölt felvételen a boríték is látható, azon pedig a Kígyós, Móricz Zsigmond utca 32. szám szerepel a feladó címeként. Márpedig, mint azt Kész Elemértől és a "levél"-ben ugyancsak megemlített Vass Ottótól, a Beregszászi Járási Tanács képviselőjétől, szintén kígyósi lakostól megtudtuk, az adott címen egy bizonyos Kardos Zoltán és családja lakik, nem pedig a pocskondiázó iromány állítólagos szerzője, Csok István.

Ezzel pedig a KISZ helyzete végérvényesen tarthatatlanná vált. Mert amennyiben feltételezzük is, hogy a lap valóban jóhiszeműen járt el, hogy nem tudtak a szóban forgó levél hamis címzéséről, annyit mégiscsak elvárhat az olvasó egy magára valamit is adó laptól, hogy ellenőrizze a forrás hitelességét; különösen, ha annyira rosszindulatú, gyűlölködő, nyilvánvalóan lejárató célzattal megírt "levélről" van szó, mint amit adott esetben publikáltak. Persze lélektanilag megmagyarázhatók a Kőszeghy Elemér főszerkesztőben, az UMDSZ egyik frontemberében munkáló indulatok, hiszen bizonyára egyébként is oly nagyon szeretett volna már megjelentetni lapjában egy ilyen nagyszerű propagandaanyagot...

További, a KISZ szerkesztőségének jóhiszeműségét megkérdőjelező tény, hogy ha már egyszer a "levél" közlése előtt nem ellenőrizték a forrást, kötelességük lett volna legalább utólag megtenni ezt. Abból ítélve azonban, hogy csupán a "levél" másolatának közlésével próbálják mentegetni utólag az eljárásukat - ami meglehetősen gyermeteg viselkedés -, még az sem zárható ki, hogy eleve pontosan tudták: az a bizonyos kígyósi Csok István egyáltalán nem létezik.

Sajnálatos, hogy Kőszeghy Elemér főszerkesztő a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége elnökeként tagtársainak, kollégáinak a tisztességére is árnyékot vet az általa vezetett lapnál folytatott politikai ámokfutásával, amelynek most már ideje volna véget vetni.

szcs