Férfiak napjainkban

Wolfgang Knappe fotókiállításán

2009. október 2., 10:00 , 455. szám

Nem mindennapi fotókiállításra került sor Férfiak napjainkban címmel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Gross Arnold kiállítótermében a Maria Pawlowna Gesellschaft német egyesület és a főiskola szervezésében. A szeptember 28-án nyílt tárlat szerves folytatása azon két évvel ezelőtti kiállításnak, mely Nők Szent Erzsébet nyomában címmel Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójára készült, s melynek fotóin olyan 20-21. századi nőket mutattak be, akik a szent nyomdokain járva munkálkodnak Isten és embertársaik javára.

A kiállító tanintézmény képviseletében Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszöntötte Pető Jánost, a Magyar Köztársaság Beregszászi Főkonzulátusának konzulját, Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnökét, Csizmár Bélát, a Beregszászi Járási Tanács elnökét, Barta Józsefet, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnökét, Seres János Máramaros-Ugocsa megyei esperest, Horkay Sámuelt, a KMKSZ Beregszászi Városi Szervezetének elnökét, valamint a szép számmal megjelent érdeklődőket. Külön köszöntötte a szervező német egyesület elnökét, Wolfgang Knappét.

Wolfgang Knappe beszédében arról szólt, hogyan született tárlataik ötlete. Mint elmondta, hat évvel ezelőtt Szent Erzsébet szülővárosában, Sárospatakon járván azt próbálta megérteni, mit üzen Szent Erzsébet munkássága, személye a jelenkor számára. Susanne Kloiber fotóművész társaságában, Európa hat országát beutazva olyan nőket igyekezett találni, akik a Szent Erzsébet-i utat követik, és nem a saját életükért, hanem a társadalomért végzett munkát helyezik előtérbe. Később felvetődött a kiállítás "férfi változatának" létrehozása. 2006-ban láttak neki a munkának, ennek az eredménye került most kiállításra Férfiak napjainkban címmel. Több mint 220 férfival készült interjú, illetve fénykép, bár ennek csak a negyede került Beregszászban kiállításra.

Wolfgang Knappe felhívta a jelenlévők figyelmét egy új, fiataloknak szóló tervére, mely az eddigi tárlatok alanyainál is alkalmazott mélyinterjúkon alapulva a toleranciáról és az együttműködésről szólna. A több európai országot összefogó programban 20-30 kárpátaljai fiatal részvételére is számítanak a főiskola koordinálásában.

Végezetül a jelenlévők megtekintették a tárlatot.

F. Zs.