Megjelent az Acta Beregsasiensis 2009

2009. október 9., 10:00 , 456. szám

Az idén immár nyolcadik alkalommal jelenteti meg tudományos évkönyvét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

A beregszászi főiskola kutatóinak és diákjainak munkáit közlő gyűjtemény ezúttal igen tekintélyesre, kétkötetesre sikeredett. Az anyag gazdagsága azért is örvendetes, hiszen Kárpátalján jelenleg ez az egyetlen rendszeres magyar nyelvű publikálási lehetőség a helyi kutatók számára.

A legjelentősebb dolgozattermést ezúttal a történészek és a pedagógia művelői produkálták. Az előbbiek közül mindenképpen ki kell emelnünk a téma érdekessége miatt Szakáll Imrének az első kötetben megjelent munkáját, amelyben Podkarpatszka Rusz jelentősebb pártjainak szereplését elemzi a nemzetgyűlési és tartományi választásokon 1924 és 1938 között, illetve figyelemre méltó a második kötetből Bocskor Medvecz Andrea tanulmánya, amely Nacionalizmus és történetírás. Az ukrán történelemformálás hatása a nemzetté válás folyamatában címmel jelent meg.

Kifejezetten érdekfeszítő olvasmány Orbán Marianna Ébredési mozgalom a Kárpátaljai Református Egyházban (1936-1947) című egyháztörténeti munkája vagy Márku Anita Nyelvválasztási stratégiák a kétnyelvű kárpátaljai fiatalok körében címet viselő tanulmánya.

Számos írás napjaink aktuális problémáira reagál. Ilyen például Bárány Erzsébet és dr. Csernicskó István tanulmánya, mely az ukrán-magyar nyelvközi kapcsolatok kérdéskörét járja körül a beregszászi főiskolán, vagy dr. Komonyi Éva, Csoma Zoltán és Demeter Lóránt közös vizsgálata a Beregszász melletti Nagy-hegyen található meddőhányó kihatásáról a környező vizek állapotára.

Az évkönyvnek, amelynek megjelentetését a Szülőföld Alap támogatta, további érdekessége, hogy közli a Rákóczi-főiskola elmúlt évi kulturális rendezvényeinek fotókkal illusztrált krónikáját.

hk