Általánosból középiskola

Átadták az új kisdobronyi tanintézményt

2009. október 16., 10:00 , 457. szám

A kisdobronyiak örömére végre teljesen elkészült az új iskola, melyet általánosból középiskolává minősítettek át. A most átadott szárnyban hat tanterem, igazgatói és tanári szoba, valamint könyvtár és tornaterem is van.

Az új, korszerű iskolaépület első szárnyát még tavalyelőtt átadták, és most készült el a teljes, három szárnyból álló korszerű iskola. A 12 millió hrivnyás beruházásból a legnagyobb terhet az Ungvári Járási Tanács és Adminisztráció, valamint a Kárpátaljai Megyei Tanács és Adminisztráció viselte, az új iskola berendezését és felszerelését a megyei oktatási osztály vállalta magára, valamint a miniszteri kabinet Regionális Fejlesztési Alapjából is támogatták az építkezést, tudtuk meg Mackó Istvántól, az Ungvári Járási Tanács alelnökétől. A Szülőföld Alap pedig közel hatmillió forinttal járult hozzá az új épület építéséhez - tájékoztatott Ember Balázs polgármester.

Az avató ünnepségen megjelent és szólt a szülőkhöz és gyerekekhez többek között Sziklavári Vilmos, a Magyar Köztársaság Ungvári főkonzulja, Brenzovics László, a megyei tanács és a KMKSZ alelnöke, Volodimir Hoblik, a megyei közigazgatás elnökhelyettese, Mihajlo Fedinec, az Ungvári Járási Tanács elnöke, Anatolij Csernicsenko, az Ungvári Járási Állami Adminisztráció alelnöke, valamint a magyarországi testvértelepülés, Demecser polgármestere, Kiss Gyula és Kiss Ernő, helyi református lelkész.

2005 áprilisában kezdődött a kisdobronyi gyerekek kálváriája, amikor egy kilencedikes tanuló egy edényben higanyt vitt az iskolába, ott a diáktársakkal felelőtlenül játszadoztak a nehézfémmel, nem is gondolták, hogy milyen veszélyt rejteget ez a játék. Végül az edény leesett, eltört, a higany pedig szétömlött az emeleti tanterem padlózatán... Igencsak veszélyes folyamat indult el, hisz a higanygőz már szobahőmérsékleten is mérgező. Az iskolát azonnal kiürítették. A helyszínre érkező megyei katasztrófavédelmi egységnek 820 grammnyi higanyt sikerült "begyűjteni", majd homokkal szórták le a padlót. Az iskolások a tanévet a szomszédos Nagydobronyi Középiskolában fejezték be, majd a következőt ideiglenesen iskolává átalakított épületekben kezdték már Kisdobrony területén. Ember Balázs polgármester lapunknak elmondta, hogy idén még nem mérték a higanyfertőzöttség szintjét; a tavalyi mérések szerint 9-10-szerese, sőt abban a tanteremben, ahol szét volt öntve, 20-szorosa a megengedett határértéknek. Az épület újra használhatóvá tétele óriási összegekbe kerülne. Kérdésünkre azt is elmondta a polgármester, hogy a balesetet okozó gyerek családjával a hatóságok kifizettették a közegészségügyi hivatal által elvégzett elsődleges fertőtlenítés költségeit.

Badó Zsolt