Elfogyott a gázravaló

2009. október 16., 10:00 , 457. szám

Ukrajna ugyan kifizette a szeptemberben szállított gáz ellenértékét a Gazpromnak, azonban a következő hónapokat fedező források még nem állnak rendelkezésre, ráadásul az EBRD-vel folytatott tárgyalások is megrekedtek.

A harmadik negyedévben a Naftogaz 12 milliárd köbmétert szándékozott venni, azonban ebből csak 8,6 milliárd köbméter földgázt realizált. Az év utolsó három hónapjára tervezett mennyiség 12,5 milliárd köbméter volt. E mennyiség alá azonban nem mehet Ukrajna, ugyanis csak ezzel együtt éri el a teljes évi import a 32,5 milliárd köbmétert, ami a szerződésben foglalt minimális mennyiség.

A negyedik negyedévben várhatóan 208 dollárba fog kerülni ezer köbméter gáz, így a jelenlegi importtervek szerint ez 2,6 milliárd dollárt jelent. Ha ebbe belevesszük a harmadik negyedévben elmaradt mennyiséget, ez 3,3 milliárd dollárra rúghat.

Az ukrán társaság azonban nem csak a Gazprommal, hanem a hitelezőivel is könnyen összetűzésbe kerülhet: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) folytatott, 300 millió dolláros hitelről szóló tárgyalások megakadtak, mert Ukrajna nem teljesítette a piaci reformokról szóló vállalásait. Ezen felül a régi hitelezőivel is gondjai akadnak a társaságnak: szeptemberben egy 500 millió dolláros tartozást kellett volna kifizetnie a Naftogaznak. Mivel erre képtelen volt, a kötvényeket új tartozásokra váltották át. (Kárpátalja/napi.hu)