Energianövények Kárpátalján is?

2009. október 16., 10:00 , 457. szám

A napokban a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vehetett részt tanfolyamon kárpátaljai gazdák egy csoportja, ahol a megújuló energiaforrásokról, mindenekelőtt az ebbe a csoportba tartozó növényeknek a termesztéséről esett szó. Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót a látottakról-tapasztaltakról kérdeztük.

- Kárpátaljai gazdálkodóknak is érdemes energianövényekkel foglalkozniuk?

- Úgy hiszem, különösen aktuális foglalkozni mostanság azokkal a növényekkel, amelyek kiválthatják a tűzifát, a szenet, esetleg a földgázt. Mint megtudtuk, az úgynevezett energiafüvek termesztése révén évente kb. 20-25 tonna szárazanyagot lehet betakarítani hektáronként. Vendéglátóink felhívták a figyelmünket az úgynevezett energiafűzre is, amely még nagyobb, évi 75--80 tonna szárazanyag betakarítását teszi lehetővé hektáronként. Ennek a növénynek a különböző svéd szelekciójú fajtái elsősorban a víznyomásos területeken termeszthetők kiválóan kétéves vágásfordulóval. Kiszámítottuk, hogy egy hektár évi "termése" mintegy 10 teherautónyi tűzifának felel meg. Ezen tüzelőfajta viszonylag nagy helyigénye miatt talán nem a legideálisabb a családi házak fűtésére, viszont a fóliasátrak, közintézmények melegítésére kiválóan alkalmas. Szakoly környékén megtekintettünk egy összeszecskázott energianövényen működő erőművet, amely ötven megawattos teljesítményt biztosít egész évben.

- Volna nálunk piaca ennek az energianövénynek, különös tekintettel arra, hogy az ilyen növényekhez nemegyszer speciális kazánokra van szükség?

- Felhasználásuk nem igényel különösebb befektetést, általában a vegyes tüzelésű kazánok is alkalmasak erre a célra. Természetesen miután egy homogén anyagról van szó, s a fűtési folyamat automatizálható, adott esetben célszerű beszerezni e célra egy speciális kazánt. A lényeg azonban az, hogy a családi gazdaságokban akár több ezer négyzetméternyi fóliasátor megbízható és energiatakarékos fűtését meg lehet oldani ezen energianövények által a hagyományos energiahordozók felhasználásánál lényegesen kisebb ráfordítással. Különösen kecsegtető megoldás lehet az energianövények termesztése, ha belegondolunk, hogy a kárpátaljai határokat járva mennyi műveletlen, vízjárta földet láthatunk. Ezek a területek a megfelelő növényfajtát megválasztva komoly hasznot hajthatnának, rengeteg hagyományos energiahordozót váltva ki. Ráadásul mindez a már meglévő mezőgazdasági gépállománnyal is megvalósítható. További előnye ezeknek az ültetvényeknek, hogy a növények folyamatos tápanyagutánpótlása szennyvízzel vagy szennyvíziszappal is megoldható, ami különösen fontos, ismerve azokat a gondokat, amelyeket a környezetvédelem területén tapasztalhatunk vidékünkön.

hk