Értelemszerű változtatás?

Információs iroda Dercenben

2009. október 16., 10:00 , 457. szám

Több panasz érkezett szerkesztőségünkbe munkácsi járási olvasóink részéről, akik jelezték, hogy bezárt a Munkácsi Információs Iroda, így ők nem tudják, hova kellene fordulniuk magyarigazolványaikkal, valamint egészségügyi és kapcsolattartási támogatásaikkal összefüggő problémáikkal.

Később az információs irodák éléről leváltott Dupka Gyögy UMDSZ-alelnök helyére kinevezett Kincs Gergely, a Központi Információs Iroda új vezetője a Kárpáti Igaz Szó címoldalán tudatta az érintettekkel, hogy: "az átalakítás során a Munkácsi Információs Irodát nem megszüntették, csupán áthelyezték a városhoz közeli Dercenbe. A falu és vonzáskörzete köztudottan a régió magyarságának központja. Ezért értelemszerű volt, hogy itt folytassák a munkát."

Dercen valóban szép és vonzó község, de személygépkocsival nem rendelkező újságíróként sokszor tapasztaltam, hogy tömegközlekedéssel sajnos Dercen az egyik legnehezebben megközelíthető magyar község a járásban. Megkérdeztem néhány munkácsi járási olvasónkat, hogy mit szólnak az információs iroda áthelyezéséhez:

Nagy Sándor iskolaigazgató, Csongor: "Ez a dercenieken kívül mindenkinek rossz. A Munkácsi járás magyar falvaiból rövid időn belül el lehet jutni Munkácsra, de a tömegközlekedés szempontjából Dercen a legnehezebben megközelíthető falvak egyike. Bár Csongorról Munkácsra jár busz minden órában, Szernyéről és Barkaszóról megy a vonat, de Dercenbe naponta csak kétszer megy buszjárat. Tehát egy csongorinak egy teljes napja rámegy a Dercenbe és haza utazásra."

Egy beregrákosi, neve elhallgatását kérő olvasónk elmondta: "Ezt az áthelyezést nehéz megmagyarázni. Sokan panaszkodtak Beregrákoson emiatt. Rákosról könnyen el lehet jutni Munkácsra, de Dercenbe csak reggel és délben megy busz, emiatt egy egész napot vesz igénybe az odautazás. Beregrákosról sokkal gyorsabban és olcsóbban el lehet jutni Ungvárra, de még Beregszászra is könnyebben el lehet utazni. Sajnos egyik ismerősömtől az ungvári irodában azt kérdezték: Miért jött ide? Miért nem ment Dercenbe?"

Összegezve: Kincs Gergely irodavezető úr, mielőtt ilyen "értelemszerű" irodaáthelyezésekről nyilatkozik, talán szálljon ki a gépkocsijából, és lévén, hogy nincs vonat, próbáljon busszal eljutni, Dercenbe. Akkor rögtön rájön majd, hogy a térképen központi fekvésűnek tűnő község nem a legalkalmasabb egy, a Munkácsi járás összmagyarságát kiszolgálni hivatott hivatal telephelyéül.

Badó Zsolt